7 Tips bij het kiezen van een bluetooth speaker.

Sta jij op het punt een bluetooth speaker te kopen? Zorg dat de speaker bij je past

Misschien ben je al smoor verliefd geworden op een speaker van een bepaald merk. Dan is het nog steeds verstandig om jezelf te verdiepen in een beetje materie om er zeker van te zijn dat je niet teleurgesteld gaat worden eenmaal je de aankoop hebt gedaan.

Het uitkiezen van een geschikte Bluetooth speaker kan stiekem best stressvol zijn. Er zijn simpelweg gewoon zo onwijs veel vormen, maten, kleuren, merken, prijzen, etc. op de markt.

Daardoor kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Op deze pagina willen we je helpen de juiste keuze te maken in de aanschaf van een Bluetooth speaker die aansluit op jouw individuele behoefte.

Wij hebben geprobeerd om de belangrijkste zaken zo beknopt mogelijk voor je onder elkaar te zetten. Dat wat je in ieder geval moet weten bij het vinden van een geschikte speaker voor jou. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en heb je genoeg munitie om de juist keuze te maken bij het kopen van een Bluetooth Speaker.

7 tips bij het kiezen van een bluetooth speaker

1 Het geluid is altijd het belangrijkste

Zonder enige twijfel is het eerste en belangrijkste punt waar je op moet letten bij het uitzoeken van je draagbare Bluetooth speaker, het geluid. Kijk altijd naar de specificaties als je niet in de gelegenheid bent gekomen om zelf met eigen oren het geluid van de speaker te ervaring. Zoek een vriend/vriendin op die de speaker misschien heeft of duik de winkel in om gewoon even te luisteren naar het geluid. Het kan nooit kwaad en kost niet veel tijd. Zo ben je er zeker van dat het geen dikke teleurstelling wordt nadat je de speaker hebt aangeschaft en zelf in bezit hebt.

Stereo speakers zijn nagenoeg altijd beter dan mono speakers. Ook is een goede Bass een vereiste als je een degelijke speaker wilt. Passive Radiators zorgen voor een kwalitatief betere Bass en tweeters zorgen voor de loepzuivere hoge tonen.

Hou de Watts in de gaten voor de kracht van de speaker en indien mogelijk het frequentiebereik. Staar jezelf daar alleen niet blind op deze twee parameters. Het geeft namelijk niet aan of de speaker ook zuiver blijft op alle volumes. Het laatste wat je wil is dat het geluid vervormd/overstuurd op hogere volumes.

2 Design, een extraatje of een must?

We zijn in de loop der jaren een hele hoop foei lelijke draadloze Bluetooth speakers tegen gekomen. Gelukkig worden er steeds vaker gelikte ontwerpen gelanceerd door de meest bekende merken. Het geluid is dus altijd het belangrijkste in onze optiek. Anders is een Bluetooth speaker sowieso een mislukking. Maar Design is desalniettemin een belangrijk aspect. Je wilt niet met een speaker aan komen zetten waarmee iedereen meteen in de lach schiet en zich afvraagt: Watt Is dat?!

Iedereen heeft een andere smaak en andere intenties met de Bluetooth speaker. Het design is dan ook het meest uiteenlopende verschil tussen alle speakers die beschikbaar zijn. Voor ieders dan ook wat wils. Zolang de speaker maar op jouw stijl aansluit en jij jezelf meteen aangetrokken voelt door het design. Heb je deze klik niet meteen bij een speaker, dan zijn er gegarandeerd andere die wel beter bij je passen. Je wilt toch niet dat je de speaker die je continue gaat gebruiken steeds verstopt omdat je hem niet om aan te gluren vindt?

3 Draagbaarheid. Waar ga je de speaker mee naartoe nemen?

Voornamelijk Thuis – Ga je de speaker vooral thuis gebruiken? Wellicht is een speaker met wifi dan een goede optie. Je hoeft dan niet te letten op het Bluetooth bereik vanaf je bron en je sommige speakers hebben een Multiroom feature. Je kunt de speaker makkelijk op je thuisnetwerk aansluiten en koppelen met andere speakers in huis.

Pocket Speaker Kleinere speakers zijn vaak goedkoper en wegen stukken minder dan de grotere Bluetooth speakers. Als je kiest voor een kleinere speaker omdat je deze makkelijker mee moet kunnen nemen zul je inleveren op geluid. Ze hebben een kleinere behuizing en klankkast. Hierdoor kunnen zo nooit een Diepe Bass produceren wat grotere speakers wel kunnen.

Outdoor / Vakanties Ben je op zoek naar een speaker die water en of stof dicht is omdat je vaak outdoor sporten beoefend of de speaker mee op reis wil nemen? Werp dan een extra blik op de IPX Certificering. Deze geeft aan in welke mate de speaker waterdicht en/of stofdicht is.

Feesten – Volume is de nummer 1 feature die je nodig hebt als je een Bluetooth speaker zoekt die geschikt moet zijn voor privé feesten. Dat wil niet zeggen dat je een professionele muziekinstallatie wil hebben waar je een TEAM voor nodig hebt om te verplaatsen. Je wil gewoon een draagbare speaker die op een lekker feestje voor een tof geluid zorgt. Ze zullen iets zwaarder zijn omdat je toch een Punch wil hebben met de speaker. Dit zijn een paar van onze favoriete draagbare bluetooth speakers die net wat meer power dan gemiddeld in huis hebben:

4 Batterijleven

Als dj heb je de belangrijkste job. Zou zonde zijn als er halverwege een stilte valt omdat iedereen hoort dat de muziek uitvalt. Er zijn een aantal categorieën met batterijduur waar je speaker kunt indelen.

  • 5 tot 8 uur

  • 8 tot 12 uur

  • 12 tot 20 uur

  • 20 uur en langer

Vaak is de grootte en prijs van de speaker bepalend voor de batterijduur. De aller kleinste speakers hebben over het algemeen een wat kortere batterijduur dan de grootste. Bedenk ook dat de batterijduur altijd hand in hand gaat met de wijze waarop je de speaker gebruikt. Speel je altijd op 100% je muziek af? Dan kan je gerust de batterijduur aangegeven door de fabrikant met 50% reduceren. Speakers moeten harder werken op een hoog volume dus vreten ze stroom.

5 Waterbestendig

De meeste draagbare speakers zijn tegenwoordig in bepaalde mate waterbestendig. Het is altijd handig als je speaker tegen een spatje water kan. Of hij tegen een volledig massa watergevecht moet kunnen of dat hij slechts tegen een paar regendruppels moet kunnen is aan jou. De mate waarin speakers tegen water kunnen wordt aangeduid met een IP certificering. Op basis hiervan kun je bepalen of de gradatie van waterbestendigheid voldoende is voor je. Onderstaand vind je een schema van de meest voorkomende classificaties.

  • IPX4 Plens dicht – Geen schade indien besproeid (10L/min) onder elke hoek
  • IPX5 Sproei dicht- Geen schade indien bespoten (12,5L/min) onder elke hoek gedurende 3 minuten op een afstand van 3 meter.
  • IPX6 Waterbestendig – Geen water indringing indien bespoten (100L/min) onder elke hoek gedurende 3 minuten op een afstand van 3 meter
  • IPX7 Dompel dicht – Onderdompeling maximaal 5 seconden tot een diepte van maximaal 1 meter
  • IPX8 Waterdicht – De apparatuur blijft bruikbaar voor continue gebruik onder water tot maximaal 10 meter diepte.

6 De prijs

Dure speakers zijn niet per definitie de beste speakers en goedkopere speakers zijn ook niet de slechtste. Vaak hebben ze verschillende features en kwaliteiten. Het verschilt per persoon wat voor features ze noodzakelijk vinden in een Bluetooth speaker. Kijk altijd goed naar wat voor extra features naast de geluidskwaliteit een speaker heeft.

Je kan, als je wil, de prijs perfect op jouw behoefte aanpassen door een speaker te zoeken die exact aan jouw eisen moet voldoen en geen enkele overbodige feature heeft omdat het aanbod in Bluetooth speakers zo duizelingwekkend is dat je er helemaal dol van wordt. Zoek dus goed naar een speaker die perfect bij jouw past. Je hoeft absoluut niet een speaker te kopen waar je niet helemaal verliefd op bent.

7 Verbindingen

Bluetooth – Het standaard Bluetooth bereik is meestal 10 meter. Sommige hebben een bereik tot wel 30 meter, wat vooral buiten handig is. Ga je vooral op pad met je speaker? Probeer dan te kijken naar een speaker met 20 tot 30 meter Bluetooth bereik. De meeste mensen gebruiken hun smartphone als bron. Deze heb je in je broekzak zitten en als je speaker maar 10 meter Bluetooth bereik heeft hapert de muziek of valt deze zelfs uit als je ook maar eventjes wegloopt van het gebruis. Want 10 meter is niet veel als je buiten lekker bezig bent, voor je het weet ben je buiten bereik.

Qua Bluetooth versie is het belangrijkste dat je kijkt of er een Bluetooth versie vanaf 2.1 of hoger op zit omdat vanaf deze versie EDR (Enhanced Data Rate) op kwam. Dit zorgde ervoor dat de data overdracht plaats kon vinden. Dat zorgt er weer voor dat de audio kwaliteit een betere representatie is van het origineel. Veel speakers hebben tegenwoordig een Bluetooth versie van 4.1 of hoger.

Wifi – Een mogelijkheid om je speaker met wifi te verbinden komt steeds vaker voor in draagbare speakers. Je kunt dan via verschillende speakers in je huis tegelijkertijd dezelfde muziek afspelen of op iedere speaker iets anders. Pas wel op, want als je slechts één speaker zoekt of je bent op zoek naar een Bluetooth speaker die je slechts af en toe in huis wenst te gebruiken is een speaker met multiroom optie vaak wel een van de duurdere opties.

App – Super chill omdat fabrikanten dan features kunnen toevoegen en firmware kunnen updaten. Bij sommige fabrikanten zit een equalizer op de app waardoor je de speaker nog beter kunt afstemmen op jouw favoriete afspeellijsten.

Sommige merken geven ook de mogelijkheid via een app meerdere speakers met elkaar te paren. JBL en UE zijn daar voorbeelden van. Je kunt dan ruimtes nog beter vullen met geluid en je hebt een nog groter bereik.