JBL Boombox 2 vs Xtreme 3 | Schokkend resultaat

De JBL Boombox 2 en Xtreme 3 zijn nu beide een poosje geleden uitgebracht.  De eerste prijsdalingen hebben plaats gevonden. De Boombox 2 gaat nu over de toonbank voor €349,- en de Xtreme 3 voor €182,-. We gaan voor je kijken met welke speaker je het beste af bent in de potentiële Summer of Love van 2021. Lees dus snel verder!

JBL Boombox 2 vs Xtreme 3

1 Performance

Onder de moterkap van de speaker vind je de belangrijkste features voor een goede gebruikerservaring. We sommen eerst de verschillen tussen de twee speakers voor je op en benoemen vervolgens de overeenkomsten.

1.1 De verschillen

  1. De Boombox 2 heeft een vermogen van 60 Watt vs De Xtreme 3 heeft een vermogen van 100 Watt.
  2. De Boombox 2 heeft een frequentiebereik van 50Hz – 20 kHz vs De Xtreme 3 heeft een frequentiebereik van 53,5 Hz – 20 kHz.
  3. De Boombox 2 heeft een batterijleven van 24 uur vs De Xtreme 3 heeft een batterijleven van 15 uur.
  4. De Boombox 2 beschikt niét over een USB-C poort om de speaker op te laden maar een AC poort. Daarnaast heeft hij een USB-A poort én een 3,5mm aux poort vs De Xtreme 3 heeft alleen een USB-C poort om hem mee op te laden en een USB-A poort. De Xtreme 3 heeft dus géén aux poort.

Ad 1 Zoals je ziet heeft de Xtreme 3 gek genoeg meer vermogen dan de Boombox 2. Hieraan kun je goed zien dat het wattage geen primaire leidraad moet zijn in het maken van je keuze. De Boombox 2 gaat namelijk harder en heeft een groter bereik.

We moeten er bij vermelden dat de Boombox 2 op netstroom een vermogen heeft van 80 watt. We gaan in onze vergelijking uit van het vermogen in batterijmodus omdat je in het dagelijks gebruik negen van de tien keer de speaker niet constant in de oplader hebt liggen en deze gewoon mee op pad neemt.

Ad 3 De Boombox 2 beschikt over een li-ion 72,6 WH (Watt/Hour) accu en de Xtreme 3 heeft een Li-ion 36,3 accu. De accu van de Boombox 2 is in 6,5 uur opgeladen vs de Xtreme 3 in 3,5 uur

1.2 De overeenkomsten

  1. Beide speakers leveren een stereo geluidsweergave.
  2. Beide speakers hebben Blueutooth versie 5.1 en beschikken over JBL Partyboost. Hier zit dus geen verschil in.
  3. Beide speakers beschikken over een USB-A poort waarmee je een smartphone of tablet kan opladen. Ze hebben dus beide een powerbankfunctie.

3 Design

De uiterlijke kenmerken en bouwkwaliteit zijn naast de performance het belangrijkste onderdeel van een bluetooth speaker. De verschillen zijn alsvolgt:

  1. De Boombox 2 heeft een IPX7 rating vs De Xtreme 3 heeft een IP67 Rating.
  2. De Boombox is 20,1 x 48,4 x 25,6 cm groot en weegt 5,9 kilogram vs De Xtreme 3 is 13,6 x 29,85 x 9,5 cm groot en weegt 1,97 kilogram.

Ad 1 De IPX rating staat voor de mate van water- en stofdichtheid. IPX7 betekend dat de speaker tot 1 meter diep, tot een half uur lang onder water gedompeld kan worden zonder schade op te lopen. IP67 betekent dat de speaker naast het feit dat hij waterdicht is ook tegen stof kan. In de praktijk betekent dit voor jou dat als je hem mee neemt naar het strand je niet bang hoeft te zijn als hij in het zand komt te liggen. Dan gaat hij niet kapot.

4 Conclusie

Puur en alleen kijkend naar de performance is de Boombox 2 de beter presterende bluetooth speaker. Maar om nou te stellen dat de Boombox ook dubbel zoveel te bieden heeft qua geluid en features. Nee.

In onze optiek krijg je voor dubbel de prijs alleen wat meer volume. De Xtreme 3 is daarnaast compacter, makkelijker mee te nemen en heeft een betere bouwkwaliteit omdat hij een IP67 rating heeft.

Als je dan nagaat dat je voor de prijs van één Boombox, twee Xtreme speakers kan aanschaffen gaat onze voorkeur daar naar uit. Want dan ben je in staat twee Xtreme 3’s met elkaar te koppelen met JBL Partyboost om een mooie stereo setup te creëren.