JBL Charge 5 Release | JBL Kondigt de Charge 5 aan en de release date is: Maart 2021

Update: De JBL Charge 5 is nu verkrijgbaar! Je kan hem bestellen bij JBL & Coolblue.

JBL heeft op donderdag 7 januari, de week voor CES 2021, aangekondigd dat in maart 2021 de nieuwe JBL Charge 5 uitgebracht gaat worden. De Charge 5 is de opvolger van de Charge 4 en zal op het begin €179,- gaan kosten. De bluetooth speaker zal in negen verschillende stijlen verkrijgbaar zijn. De kleuren zijn: Zwart, wit, grijs, blauw, rood, groen, roze groenblauw, en camouflage.

1 JBL Signature Pro Sound

In de speaker zit een racetrack driver, een tweeter voor de hoge tonen en twee passieve radiatoren gebouwd die gecombineerd het JBL Signature Pro Sound leveren. Ofwel het kenmerkende JBL geluidskarakter. De passieve radiatoren worden ditmaal dankzij het vernieuwd design ietsjes beter beschermd door de siliconen bumpertjes. Deze zie je ook terug in de Xtreme 3.

Kenmerkend voor de Charge 4 was de krachtige bas en volume waardoor het een uitstekende party-speaker was. De Charge 4 staat dan ook in onze top 5 speakers tussen €50 en €150. We kunnen niet wachten om de Charge 5 te testen en de (hopelijk) verbeterde geluidskwaliteit zelf te kunnen beoordelen.

2 JBL Partyboost

De JBL Charge 5 wordt na de Flip 5, Xtreme 3 en de Boombox 2 de vierde speaker uit de line-up van JBL speakers die over het nieuwe Partyboost beschikt. Dit is de opvolger van JBL Connect(+) waarmee je meerdere JBL speakers met elkaar kan koppelen en een stereo opstelling kan creëren. Partyboost is niet achterwaarts compatibel en werkt dus niet samen met het oudere Connnect (+). Gelukkig zijn er dus wel een aantal nieuwe modellen die over de partyboost beschikken om de nieuwe Charge 5 mee te koppelen.

3 Batterijduur

De producent geeft aan dat de nieuwe speaker een accu heeft van 7500 mAh en een batterijduur van ongeveer 20 uur heeft als hij volledig is opgeladen. De speaker beschikt over een USB Out poort waarmee je de speaker als powerbank kan gebruiken om je bron zoals een smartphone mee kan opladen. JBL noemt dit dan ook heel toepasselijk USB-Charge Out. Aannemelijk zit er in de speaker ook gewoon een USB type C poort gebouwd net als alle nieuwe JBL speakers. Maar dit wordt niet specifiek vermeld.

4 Water- en Stofdicht

Met een IP67 rating is de speaker volledig waterdicht en stofdicht. Je speaker overleeft het als hij tot 30 minuten tot 1 meter diep onder water wordt gedompeld. Ook kan de speaker tegen zand. Dus als deze vies is geworden op het strand of er zit modder op, hoef je de speaker maar af te spoelen en op te laten drogen.

Met de nieuwe bumpertjes aan de zijkant van de speaker kan hij wellicht iets beter bestand tegen een stootje. Maar er wordt niet specifiek aangegeven dat de Charge 5 stoot- of valbestendig is net als de UE Megaboom 3 of Wonderboom 2.

JBL Charge 5 IP67 waterdicht
JBL Charge 5 exploded

5 Bluetooth 5.1

Met bluetooth versie 5.1 (~2 Mbps) heb je een dubbel zo snelle verbinding ten opzichte van de bluetooth versie 4.2 (~1 Mbps) van de Charge 4. De nieuwste bluetooth versie, 5.1, verbruikt ook een stukje minder van je batterij.

6 Duurzame verpakking

JBL geeft zelf ook aan dat de nieuwe bluetotoh speaker in een duurzame verpakking van gerecycled papier geleverd zal gaan worden. Uitstekende ontwikkeling natuurlijk. Hopelijk gaat JBL ook steeds meer de kant van House of Marley op die nog veel meer duurzame materialen gebruiken en ook verwerken in hun speakers. Marley plant zelfs een boom voor iedere speaker die ze verkopen. Dit kunnen wij alleen maar aanoedigen, het zou tof zijn als JBL, de meest populaire producent van bluetooth speakers dit over gaat nemen.

Ook interessant: Top 5  speakers tot €300.