JBL Charge 5 Review | Goed op hoge volumes en voor een (tuin)feestje

JBL speakers zijn de populairste bluetooth speakers in Nederland. De JBL Charge 5 en Flip 5 vliegen als warme broodjes over de toonbank. Dit zorgt er tevens voor dat JBL kosteneffectief zijn speakers kan produceren. Zo kunnen ze hun hoge prijs-kwaliteitsverhouding in stand houden. En na het testen van de Charge 5 kunnen we dit alleen maar onderstrepen. Je leest wat onze ervaring was met de speaker in deze JBL Charge 5 Review.

JBL Charge 5 Review

Meer informatie of de JBL Charge 5 Kopen?

Klik op de onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen.

1 Pluspunten

 • Leipe en krachtige bas

 • Verbeterde hoge tonen dankzij nieuwe tweater

 • Volledig stof- en waterdicht

 • Uitstekende partyspeaker

 • Batterijleven van 20 uur is meer dan voldoende

 • De powerbank functie komt regelmatig van pas

Minpunten

 • De app is alleen voor Partyboost. Verder is deze echt nutteloos.

 • Geen speakerphone en geen 3,5mm aux poort meer

2 Het geluid

De Charge 5 beschikt over JBL Signature Pro Sound. We hebben naar de verschillende facetten van het geluid gekeken en hoe de speaker daarbinnen presteert.

2.1 Bas

Bij het eerste nummer dat we afspeelde, (Doin’ it Right van Daft Punk feat. Panda) schrokken we ons het leplazarus en vinkencorona toen de bas in het nummer tevoorschijn kwam. Het volume stond nogal hoog waardoor de bas ineens binnen klapte en de tafel deed trillen. Hij is gruwelijk smeuïg en “punchy.”

Wat we wel hadden was dat af en toe de bas iets te overdonderend is. Je hebt in de JBL Portable app geen equalizer om de bas wat te dempen. Je kan hem ook niet helemaal uitzetten met één druk op de knop zoals de Anker Soundcore Motion+ dat heeft. Maar dit is wellicht nooit meer nodig als dadelijk de covid voorbij is en we weer volop kunnen feesten en bij elkaar komen.

2.2 Vocals

De stem van Eddie Vedder in het nummer Long Nights en Gueranteed klinkt als een bariton saxofoon die in zijn laagste octaaf door de speakers scheurt. Recht de kamer in. Ook de wat hoger klinkende vrouwelijke vocals worden helder weergegeven zoals bij Free me van Joss Stone. We merken alleen wel dat als je het volume helemaal open gooit de vocals een beetje beginnen te schuren. Maar dit is geen zorgwekkende oversturing.

2.3 Trebble

Je hoort ook duidelijk dat alle pingeltjes, tingeltjes en hoge geluidseffecten veel beter worden gedefinieerd dan bij de Charge 4. De gloednieuwe tweeter is dan ook een verbetering. In bijvoorbeeld het nummer Starz in their eyes aanzetten hoor je heel duidelijk dit verschil. De essen, sisklanken en hyatts worden beter benadrukt en piano in nummers klinkt beter dan bij de Charge 4.

2.4 Volume

De ruimte wordt goed gevuld met een vol geluid. Zelfs op de 50% volume gaat de speaker vrij hard. In een kleine ruimte heb je aan 40% volume genoeg. Vanaf de 40% schiet het volume omhoog en gaat de speaker knallen. Wil je wat rustiger op de achtergrond een muziekje luisteren moet je hem echt terug schroeven naar 10 of 20% van het volume.

Als je dichtbij gaat zitten op 1 of 2 meter afstand en je draait het volume helemaal open dan gaat hij zo hard dat zelfs de botten van je betovergrootouders de muziek nog voelen. De speaker heeft een signaal-ruisverhouding van 80dB.

2.5 Films, series en video’s kijken

Om films te kijken op bijvoorbeeld Netflix is de speaker niet super geschikt. Je merkt een lichte latentie waardoor de lipsynchronisatie niet perfect is. Als je regelmatig films of series kijkt op je laptop of tablet is het natuurlijk een gigantische upgrade vergeleken met het geluid van je laptop of tablet. Maar hij is er niet voor ontworpen zoals een soundbar dat is.

Je merkt ook bij drukke actiefilms wanneer het volume hoog staat en er veel actie plaatsvindt, de details en gelaagdheid in het geluid missen. Het wordt dan te druk voor de speaker om alles goed weer te geven en alle verschillende geluiden te onderscheiden. Je kan wel gewoon genieten van het goede geluid van de speaker op 70 tot 80% van het volume.

2.6 Conclusie

Gif Duim omhoogAlles bij elkaar klinkt de speaker heerlijk en is hij goed uitgebalanceerd, hij vervormd nauwelijks. Hij is geschikt voor vrijwel alle genres. Reggae, Drum ’n Bass, Pop, Rock, Techno enz. Als je voornamelijk naar klassieke muziek luistert leent de Bose Soundlink Revolve 2 zich daar wel beter voor.

Hij gaat hard genoeg voor grote ruimtes. In de buitenlucht blaast de speaker het geluid goed over het veld. Alleen heb je geen 360 graden geluidsverspreiding. Dat zou voor een wat betere soundstage zorgen. Maar hij is absoluut krachtig genoeg voor een flink tuinfeest of bbq.

JBL Charge 5 Speaker
JBL Charge 5 exploded

3 Connectiviteit

De speaker heeft een USB-C poort en een USB-A poort. De USB-A poort wordt beschermd door het klepje zodat de speaker waterdicht blijft. JBL heeft de kans niet gepakt om de aux poort van 3,5 mm in te bouwen achter dit klepje.

Hierdoor heb je niet de mogelijkheid een aux verbinding tot stand te brengen met bijvoorbeeld je laptop of je koptelefoon. Ook heeft de speaker geen microfoon meer. Hierdoor kan je niet via de speaker bellen of je digitale spraakassistent bedienen.

3.1 Bluetooth Verbinding

De Charge 5 heeft wel bluetooth 5.1 gekregen. Een bluetooth verbinding tot stand brengen is een eitje. Je hoeft de speaker maar aan te zetten en op de bluetooth knop te drukken. Je opent je bluetooth lijst op je smartphone en koppelen maar.

Je hebt een groot bereik met je bron. Door het hele huis heb je gewoon verbinding. Dus als je even weg loopt naar de zolder of andere kant van het huis/tuin blijft de speaker gewoon verbonden. De verbinding blijft in stand tot ongeveer 30 tot 40 meter.

3.2 De JBL Portable App

De app heeft weinig te bieden. Je kan er alleen Partyboost mee gebruiken. Verder heeft het geen enkele toegevoegde waarde. Nog altijd teleurstellend is dat je niet eens een simpele equalizer tot je beschikking hebt.

Wellicht dat JBL zelf merkt dat wanneer gebruikers met de eq settings gaat temperen je het geluidskarakter verkracht en de speaker niet meer naar behoren presteert. Toch hopen we in de toekomst dat er ook voor de bluetooth speakers van JBL een intuïtieve eq beschikbaar is in de app.

3.3 JBL Partyboost

Met de Partyboost knop op de speaker kan je een ongelimiteerd aantal speakers die over Partyboost beschikken met elkaar koppelen voor stereo geluid. Partyboost is niet achterwaarts compatibel en zit op moment van schrijven alleen op de: JBL Xtreme 3, Boombox 2, Pulse 4 en Flip 5.

JBL Charge 5 IP67 waterdicht
JBL Charge 5

4 Batterijleven

De batterij gaat gemiddeld 20 uur mee als hij volledig is opgeladen. Dit is wel als je de speaker op ongeveer 40 of 50% van het volume gebruikt. Als je hem op 80% of hoger gaat zetten komen we uit op een 14 tot 15 uur. Dan nemen we ook mee dat we tussendoor niet onze telefoon met de speaker hebben opgeladen. Dan zal het nog iets korter zijn. Hij is in 3,5 uur weer volledig opgeladen.

De kabel die standaard wordt meegeleverd is USB-A naar USB-C. Dus als je een smartphone hebt met een USB-C poort kan je die ook gewoon gebruiken voor de powerbank functie. Je gebruikt voor de powerbank functie namelijk de USB-A poort die achter het klepje van de speaker zit.

5 Conclusie

De speaker is perfect voor een avondje gezelligheid. Hij doet het namelijk vooral goed op de wat hogere volumes. Verder is hij gestript van een aantal features zoals de aux poort en speakerphone. Maar de geluidskwaliteit is verbeterd t.o.v. zijn voorganger en dat is het belangrijkste in een speaker.

JBL levert met de Charge 5 een nagenoeg perfecte speaker voor alledaags gebruik. Hij is ook ideaal om mee te nemen op vakantie, naar het park of naar het zwembad. De krachtige bas en loepzuivere hoge tonen die door de nieuwe tweater worden geproduceerd zorgen dat de Charge 5 weer een tandje beter is geworden dan zijn voorganger.

5.1 Aankoop advies

Maar om je oude Charge 3 of 4 te vervangen met de Charge 5 is wellicht het geld niet waard. Om €180 euro uit te geven voor een relatief klein verschil is het pas waard als straks de eerste prijsdalingen een feit zijn.

Als je voor het eerst een goede speaker aan wil schaffen die je in en om het huis, op huis/tuin feesten wil gaan gebruiken en ook mee wil nemen op pad. Dan gaat de Charge 5 je niet teleurstellen en je een hoop plezier geven.

Meer informatie of de JBL Charge 5 Kopen?

Klik op de onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen.

6 Productvideo

7 Standaard meegeleverd

 • Speaker
 • USB-C kabel
 • Snelstartgids

9 Specificaties

Charge 5

Kleuren

Zwart | Camouflage | Grijs | Groen | Rood | Roze | Turquoise | Wit | Blauw

Hoogte

9,65 cm

Breedte

22,3 cm

Diepte

9,4 cm

Gewicht

960 Gram

Bluetooth Versie

5.1

Batterijduur

20 uur

Powerbankfunctie

Ja

Signaal-ruisverhouding

80dB

Watt

30 Watt woofer + 10 Watt Tweater

Frequentiebereik

65 Hz – 20 kHz

Certificering

IP67 stof- en waterbestendig

Meer informatie of de JBL Charge 5 Kopen?

Klik op de onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen.