JBL Flip 4 Review, de meest complete portable bluetooth speaker

Update: Sinds Augustus 2019 is de JBL Flip 5 uit. Lees onze JBL Flip 5 review

Daar is ‘ie ! De JBL Flip 4, de nieuwe uitvoering van de Flip. Op slag verliefd op, voor ons, een van de beste Portable Bluetooth speakers van de markt. De intuïtieve Flip 4 geeft je zomerse dagen aan het zwembad, bij een barbecue of op reis, net een stukje meer sjeu.

JBL Flip 4 review

De JBL Flip 4 koop je bij Coolblue.nl, Coolblue.be of Bol.com.

1 Pluspunten

 • Compact en makkelijk mee te nemen

 • Waterdicht

 • 12 Uur batterijduur + Accustatus met 5 ledlampjes

 • Krachtige Bass

 • Bedien je spraakassistent via microfoon

 • Robuuste Behuizing

 • JBL App

 • JBL Connect+

Minpunten

 • Geen powerbank functie

 • De passieve radiatoren zijn onbeschermd

2 Het geluid van de JBL Flip 4

Het geluid van de JBL Flip 4 is zoals we dat niet anders verwachten van JBL. Bij iedere nieuwe uitvoering worden weer stappen gezet. In tegenstelling tot sommige merken die nauwelijks verbetering laten zien zodra ze een nieuwe versie uitbrengen van een productlijn.

De Flip 3 klonk af en toe een beetje hol en de hoge tonen vonden we bij klassieke muziek soms schril klinken. De Flip 4 heeft geen enkel probleem met klassieke muziek. Wij zijn zelf groot fan van The Cinematic Orchestra en de Flip 4 geeft een bijna perfecte weergave van hun nummers zoals Arrival of the Birds. De JBL Flip 4 heeft overall een warmer geluid dan zijn voorganger.

Ook de midden tonen zijn loep zuiver en de Bass gaat wat dieper en is iets krachtiger dan die van zijn voorganger de JBL Flip 3. De twee passieve radiatoren aan de zijkant van de speaker zorgen ervoor dat je de Bass niet alleen hoort, maar ook voelt en ziet. Het enige nadeel wat wij hebben ondervonden is dat deze passieve radiatoren onbeschermd zijn. Je hoeft ze niet met een fluwelen handschoen te behandelen, maar let wel op dat je ze niet beschadigd als er wat lomper met de speaker wordt omgegaan.

Het volume is zo hard als het zal gaan voor een speaker van dit formaat en deze prijs. Maar het is niet het geluid van een dikke partyspeaker als dat is wat je zoekt. Dan is de UE Megaboom 3 een goed alternatief. Maar als je niet een gigantische rave party gaat geven, gaat de Flip 4 hard genoeg om de tent op zijn kop te zetten. Op geen enkel volume overstuurd de Flip 4.

3 Waterbestendige speaker

JBL heeft de Flip 4 gelukkig waterbestendig gemaakt. De vorige versie was alleen spatwaterdicht. De Flip 4 heeft en IPX7 certificering en kan daarmee tot een half uur tot een meter diep onderwater gehouden worden. Hij heeft alleen geen zwemles gekregen van JBL, hij blijft niet drijven. Dus als je hem in het zwembad laat vallen zinkt hij wel en zul je er achteraan moeten duiken.

4 Productvideo Flip 4

5 Flip 3 vs Flip 4

In prijs scheelt het niet veel, maar de updates die de Flip 4 heeft mee gekregen zijn de moeite waard. De Flip 4 heeft een beter geluid en is volledig waterdicht gemaakt. Het uiterlijk is niet veel veranderd. Hij is iets groter en zwaarder dan de Flip 3 maar nog steeds heel compact en makkelijk mee te nemen. Het verschil is nauwelijks te merken qua uiterlijk.

Naast de upgrade in waterdichtheid en het minimale verschil in uiterlijk is de Flip 4 uitgerust met JBL Connect+ in plaats van JBL Connect. JBL Connect+ is niet compatibel met JBL Connect, dus de oudere versies kun je niet koppelen met de Flip 4. Maar JBL heeft ons beloofd dat de nieuwe uitvoeringen van de productlijnen met JBL Connect+ uitgerust zullen worden en kunnen dus wel gekoppeld worden met de Flip 4.

De voet van de Flip 4 is ook een aangepast. De Flip 3 rolde nogal heen en weer als je hem neerzette. De Flip 4 blijft steviger op zijn pootjes staan. Daarnaast heeft de Flip 4 dus ook een duidelijk hoorbare upgrade gehad in het geluid. Dit alles bij elkaar maakt het voor ons meer dan waard om een paar euro meer aan de Flip 4 uit te geven ten opzichte van de Flip 3

6 Batterijleven

JBL geeft aan dat de 3000 mAh batterij 12 uur playback time geeft. Toch halen wij niet deze volle playback time uit de speaker. Op 100% volume was de batterij na ongeveer 5 uur al leeg. Bij langdurig gebruik op het hoogste volume wordt de speaker wel iets warmer, maar niet op een manier waar je je zorgen om hoeft te maken.

Gebruik je hem op een wat lager volume zul je inderdaad tussen de 10 en 12 uur playback time hebben. Het duurt vervolgens 3,5 uur om de speaker weer volledig op te laden. Wat we ook handig vonden is dat er 5 ledlampjes aangeven hoeveel batterij je nog over hebt. Dit hebben gek genoeg niet alle portable Bluetooth Speakers maar vinden wij stiekem toch wel handig.

7 Wat zit er in de doos?

 • De Flip 4 natuurlijk
 • JBL Micro USB kabel
 • Beknopte handleiding
 • Garantiebewijs
 • Veiligheidsblad

9 Specificaties JBL Flip 4

SoortSpecificatie
Merk JBL
UitvoeringFlip 4
Garantie2 jaar fabrieksgarantie*
TypeBluetooth speaker
Bluetooth VersieMinimaal 10 meter bereik
KleurenZwart, Wit, Grijs, Blauw, Rood, Groen, Camouflage
Hoogte6,8 cm
Breedte17,5 cm
Diepte7 cm
Gewicht510 gram
JBL Connect+Verbind tot wel 100! JBL Speakers met elkaar
SpeakerphoneJe kunt bellen via de Speaker
Spraak AssistentSiri of Google Now met één druk op de knop
Input Micro usb & Audio jack

Gerelateerd aan JBL Flip 4