JBL Flip 5 Review | De beste draagbare bluetooth speaker onder de €100!

De JBL Flip 5 is sinds augustus 2019 verkrijgbaar en heeft ons €85,- gekost. Hij komt uit de Flip serie van JBL en zit qua prijsklasse en performance tussen de Charge 4 en de Clip 4. Ten opzichte van de Flip 4 heeft hij een aantal upgrades gekregen in zijn interieur, maar hij is ook in een nieuw jasje gestoken. We kunnen alvast verklappen dat het een topper van een speaker is en staat dan ook niet voor niets in onze top 10 beste bluetooth speakers van 2021. In deze review behandelen we alle elementen van de populaire speaker en wat je moét weten voordat je de Flip 5 aanschaft. Klik vervolgens op een van onze affiliate links om te kijken of de JBL Flip 5 ergens in de aanbieding is.

JBL Flip 5 Grijs

Meer informatie of de Flip 5 Kopen?

Klik op de onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen.

1 Pluspunten

  • 12 Uur batterijleven

  • Waterdicht

  • JBL Partyboost

  • USB C

  • Sterke bas

  • Makkelijk mee te nemen dankzij zijn formaat en gewicht

Minpunten

  • JBL Partyboost is niet compatibel met JBL Connect (+)

2 De opbouw van de speaker

De Flip 5 is 18,1 x 6,9 x 7,4 cm (BxHxD) en weegt iets meer dan een halve kilo: 540 gram. Hij beschikt over een full-range, racetrack vormige driver van 20 Watt. Als je de speaker horizontaal voor je neerlegt zit de driver (speaker) aan in de linkerhelft van de Flip gebouwd. Daarnaast zie je aan de weerskanten een passieve radiator zitten. Deze zorgen voor de pittige bas.

Bovenop zitten de knoppen om de harder en zachter te zetten, de partyboost knop zit aan de linkerkant en rechts zit de play knop. Aan de achterkant heb je een band lopen waar de aan en uit knop zit en de knop om je flip 5 te verbinden met bluetooth. Tot slot heb je daar ook de USB-C poort zitten. Deze is ditmaal onbeschermd. Bij de Flip 4 zat er namelijk een kapje over de USB poort heen om hem waterdicht te houden. Bij de Flip 5 en zijn USB-C poort is dit niet meer nodig. Wel zo handig, want dan hoef je niet steeds te hannesen met dat klepje en je kan hem niet vergeten weer goed te sluiten.

3 De kwaliteit en power van het geluid

Voor zijn formaat gaat de speaker best hard. Hij vult makkelijk een studio of kleine woonkamer met zuiver geluid. Hij beschikt over een punchy bas die dieper gaat dan concurrenten binnen deze prijsklasse. Dit is trouwens vaak waar JBL punten op scoort.

Naast het feit dat de geluidskwaliteit goed was en je het typische JBL geluidskarakter hoort, viel ons op dat we een beetje de gelaagdheid in de vocals en het hoge spectrum van de midden tonen mistte. Het mist af en toe de echte details. Het is natuurlijk niet zo dat je een hifi speaker van een paar honderd euro koopt, maar de speaker lijkt het beste te presteren als je het volume wat meer open draait. Dan is de balans wat beter.

4 JBL Partyboost

De Flip 5 was de eerste JBL speaker die over het nieuwe Partyboost beschikt. Op dit moment beschikken ook de Xtreme 3, Boombox 2, Charge 5 en Pulse 4 over Partyboost. Er zijn  dus in totaal 5 JBL speakers met Partyboost die je ermee kan koppelen.

Dit is belangrijk om te weten omdat JBL Partyboost niet achterwaarts compatibel is met JBL Connect (+). Hierdoor kan je alleen JBL speakers met Partyboost met elkaar koppelen en niet met speakers die nog over Connect (+) beschikken.

5 Batterijduur

JBL geeft aan dat een volle batterij 12 uur meegaat. Dit is dan wel op laag volume. Want op vol volume gaat hij een uur of 4 mee. Dit komt omdat de speaker dan harder moet werken, maar als je hem mee op pad neemt en je wil hem de hele dag gebruiken, zet hem dan niet op het hoogste volume, dan slinkt de batterijduur aanzienlijk. Op medium volume deden we 9 uur met een volle batterij. Het duurt tot slot 2,5 uur om hem weer volledig op te laden.

Ook interessant: Top 5  speakers tot €150.

6 IPX7 Rating: Volledig waterdicht

De Flip 5 heeft een IPX7 rating. Dit betekend dat hij volledig waterdicht is. Je kan hem tot een halve meter diep onder water dompelen voor maximaal een half uur lang. Ter verduidelijking: de ‘X’ in de IPX rating staat voor stofdicht. Het nummer dat achter IPX staat, staat voor hoe waterdicht de speaker is.

Als de Flip 5 een IPX rating had gehad van bijvoorbeeld IP57 of IP67 was dit nóg beter geweest. Want dan was hij niet alleen bestand tegen water maar dus ook tegen stof. In de praktijk betekend dit dat je de speaker bijvoorbeeld op het strand gerust in het zand kan leggen. Ook als er dan modder op komt kan dat geen kwaad.

Zo heeft de UE Wonderboom 2 een IPX rating van IP67. Die is daarnaast ook nog eens valbestendig. Zoek je een mega robuuste bluetooth speaker voor buiten? Neem daar dan eens een kijkje naar. De geluidskwaliteit en bas zijn iets minder goed dan die van de Flip 5, maar het is een kleine tank.

Ook interessant: Top 5 budget speakers

7 Standaard meegeleverd

  • De speaker
  • USB-C kabel
  • Snelstartgids

9 Specificaties JBL Flip 5

SoortSpecificatie
MerkJBL Speakers
TypeBluetooth speaker, draadloze speaker
Garantie2 Jaar fabrieksgarantie
KleurenVerkrijgbaar in 14 verschillende uitvoeringen
Hoogte6,9 cm
Breedte18,1 cm
Diepte7,4 cm
Gewicht540 Gram
Bluetooth Versie 4.2Ongeveer 10 meter bereik
Input USB-C
GeluidsweergaveMono
Watt
20
Frequentiebereik65 Hz – 20 kHz
CertificeringIPX7

Meer informatie of de Flip 5 Kopen?

Klik op de onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen.