JBL Flip 5 vs Flip Essential | Is de compacte versie van de Flip een Flop?

Wil jij graag weten wat de verschillen zijn tussen de JBL Flip 5 en Flip Essential? Of twijfel je nog tussen de twee? Lees dan snel verder zodat je aan het eind van dit artikel de juiste keuze kan gaan maken.

De JBL Flip Essential is gestript van enkele features en is een stukje compacter dan de Flip 5. De naam suggereert wellicht dat de speaker volledig gestript zou zijn van alle features maar dit is niet helemaal het geval. Maar nu reist de vraag of het niet een totale flop is omdat de Flip Essential een stuk minder te bieden heeft dan de Flip 5 voor slechts een klein prijsverschil. We gaan daarom alle verschillen voor je op een rijtje zetten en toelichten.

JBL Flip 5 vs Flip Essential

Meer informatie of de Flip 5 of Essential Kopen?

Klik op de onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen.

1 Performance

 1. De Flip 5 heeft één driver van 20 Watt vs De Flip Essential twee drivers van 8 Watt. (16 Watt totaal)
 2. De Flip 5 heeft een frequentiebereik van 65 Hz tot 20 kHz vs De Flip Essential heeft een frequentiebereik van 80 Hz tot 20 kHz.
 3. De Flip 5 heeft een batterijleven van 12 uur vs De Flip Essential heeft een batterijleven van 10 uur.

Ad 1 Het feit dat de Flip 5 maar één driver heeft en de Flip Essential twee drivers wil niet zeggen dat de Flip Essential een stereo geluidsweergave produceert. Als de drivers (speakers) zo dicht bij elkaar staan merk je geen stereo effect. De racetrack driver van de Flip 5 is nieuwer en produceert een geluidskwaliteit die een tikkeltje beter is.

Het aantal Watt van een speaker wil eigenlijk niet bijster veel meer zeggen over het volume van een speaker en de geluidskwaliteit. Het staat voor hoeveel vermogen de luidspreker kan verwerken zonder kapot te gaan. Zo hebben beide speakers een signaal-ruisverhouding van 80 dB.

Ad 2 De Flip 5 geeft lagere tonen weer dan de Flip Essential. Je zult bij de Flip 5 dus ook een diepere bas horen dan bij de Essential. Beide speakers maken gebruik van passieve radiatoren om een ‘punchy’ bas te leveren. Deze zie je aan de weerskanten van de speaker.

2 Connectiviteit

 1. De Flip 5 beschikt over bluetooth 4.2 vs De Flip Essential beschikt over bluetooth 4.1
 2. De Flip 5 heeft JBL Partyboost vs De Flip Essential heeft geen JBL Partyboost noch JBL Connect(+)
 3. De Flip 5 heeft een USB-C poort vs De Flip Essential heeft een Micro-USB poort
 4. De JBL Flip 5 heeft geen 3,5 mm aux poort vs De Flip Essential heeft wél een 3,5 mm aux poort

Ad 1. Hoewel de Flip 5 een kleine bluetooth upgrade heeft t.o.v. de Essential is het verschil te verwaarlozen. Wat jammer is, is dat JBL geen bluetooth versie 5.0 of 5.1 in de nieuwe Flip 5 heeft verwerkt. Hiermee zou de speaker een wat stabielere bluetooth verbinding hebben en meer data per seconden verwerken. (~1mb/s vs ~2mb/s)

Ad 2. Met Partyboost kan je meerdere JBL speakers die ook over Partyboost beschikken met elkaar koppelen en een stereo-opstelling creëren. Kanttekening is wel dat alleen de Flip 5, Charge 5, Xtreme 3 en de Boombox 2 JBL Partyboost hebben. Oudere speakers van JBL hebben nog het oudere JBL Connect of JBL Connect (+). Partyboost is niet achterwaarts compatibel.

Ad 3. USB-C is een stuk nieuwer en je laadt hiermee de speaker sneller op. De Flip 5 is in 2.5 uur opgeladen en de Flip Essential in 3,5 uur.

3 Het ontwerp

 1. De Flip 5 is 18,1 x 6,2 x 7,4 cm groot vs De Flip Essential 16,9 x 6,4 x 6,4 cm groot
 2. De Flip 5 weegt 540 gram vs De Flip Essential weegt 470 gram
 3. De Flip 5 is IPX7 waterdicht vs De Flip Essential is ook IPX7 waterdicht
 4. De JBL flip 5 is in 11 verschillende kleuren/stijlen verkrijgbaar vs De Flip Essential is alleen in het grijs verkrijgbaar.

4 Conclusie

De JBL Flip 5 heeft heeft een betere geluidskwaliteit, een beter batterijleven, een USB-C poort en beschikt over JBL Partyboost. De Flip Essential is daarentegen compacter en lichter én beschikt wel over een 3,5mm aux poort. Maar alles bij elkaar is het extra gewicht te verwaarlozen en als je de aux poort niet gaat gebruiken niet van meerwaarde. Hoewel de Flip Essential geen flop is, heeft de JBL Flip 5 heeft dus absoluut meer te bieden voor een kleine meerprijs van €14,-

Meer informatie of de Flip 5 of Essential Kopen?

Klik op de onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen.