JBL Xtreme 2 | Draagbare Bluetooth Speaker Review en Beoordeling

Update: sinds 2020 is de JBL Xtreme 3 op de markt. We hebben ook een vergelijking voor je gemaakt: JBL Xtreme 2 vs Xtreme 3.

De JBL Xtreme 2 is een allround draagbare bluetooth speaker. Je neemt hem makkelijk mee naar het strand, op vakantie, naar je vrienden of het park met de bijgeleverde schouderriem. De JBL Xtreme is de grote broer van de JBL Charge en doet zijn naam redelijk eer aan. Maar of we helemaal overtuigd waren van het geluid en de features van de speaker, dat lees je hieronder.

JBL Xtreme 2 Draagbare bluetooth speaker review en beoordeling

1 Voordelen

 • 15 Uur batterijduur

 • Waterdicht

 • Krachtige Bass

 • Heldere midden en hoge tonen

 • De schouderriem

 • De bieropener op de schouderriem

 • Powerbankfunctie

 • JBL Connect+

 • Speakerphone

 • Goede bouwkwaliteit

Nadelen

 • De passieve radiatoren zijn onbeschermd

 • Het volume valt tegen

 • Geen wifi

2 Het geluid

2.1 Xtreme VS Xtreme 2

Vergeleken met de eerste versie van de JBL Xtreme is er aan het geluid niet veel veranderd. De vocals en de hoge tonen zijn wat helderder dan die van de Xtreme 1, maar je zult er niet veel aan hebben om de Xtreme 2 aan te schaffen als je de eerste uitvoering al hebt. Dat is het extra geld in onze optiek gewoon niet waard.

Bij alle JBL speakers die we tot nu toe getest hebben is het bijzonder hoe het geluidskarakter van JBL Speakers boven de competitie uitstijgt. En dan hebben we het met name over de midden en hoge tonen. De helderheid en de realistische luisterervaring is van een compleet andere klasse dan de vele andere merken speakers die we gehoord hebben. Iedereen zal direct het verschil horen. Het is de meest natuurlijke weergave die we tegen zijn gekomen.

2.2 Geluidsverspreiding en geluidservaring

De geluidsverspreiding van de Xtreme 2 is ook verbeterd ten opzichte van de eerste uitvoering. Dat was ook hard nodig. Toch is het nog altijd geen 360 graden geluidsverspreiding of zelfs multidirectioneel. Als je niet aan de voorkant van de speaker staat maar aan de zijkant of achterkant van de speaker, dan wordt de geluidservaring direct stroperig.

Vergelijk het met een kapot oordopje. Als de ene het maar voor de helft doet, is het meteen stukken minder hoe je de muziek ervaart. Daarom zijn we ook zo´n fan van de Ultimate Ears speakers die allemaal 360 graden geluidsverspreiding hebben.

2.3 Het volume

Het volume is niet zo Xtreme zoals de naam doet laten denken. Leg hem naast de flip 4 of charge 4 en ja, hij gaat harder. Maar binnen zijn prijsklasse is het bij lange na niet zo’n leip en seismisch volume zoals je zou hopen bij een speaker met de naam Xtreme. Het is gewoon geen gettoblaster waar je toch op hoopt bij de Xtreme 2.

Laten we hopen dat JBL bij de Xtreme 3 wél de volledige potentie uit de speaker haalt. Want met dit formaat speaker moet er gewoon meer performance en power uit te halen zijn.

Neem de Vifa Oslo bijvoorbeeld, die gaat bijna dubbel zo hard. Het is een ongekend het verschil. En dat terwijl Vifa (helaas) niet zo´n bekend speaker merk is, blazen ze de JBL Xtreme qua volume helemaal weg.

3 Video JBL Xtreme 2

Ook interessant: Top 5 Speakers tot €300.

4 Verbindingen en bediening

Je hebt 10 tot 15 meter bluetooth bereik. Dit is niet heel veel aangezien er meer dan genoeg bluetooth speakers zijn met een bereik van tot wel 40 meter in deze prijsklasse. We hebben zelf in het gebruik geen problemen ervaren met de bluetooth verbinding. We hadden soms wel tot 20 meter bluetooth bereik zonder dat de verbinding begon te haperen. Maar dat was wel buiten, zonder dat er muren of andere dingen tussen de bron en de verbinding kwamen.

De Xtreme 2 heeft ook de vernieuwde versie van JBL Connect gekregen. Namelijk JBL Connect+. Hou er rekening mee dat je een JBL Speaker met JBL Connect+ niet kan koppelen met een andere JBL Speaker die de oudere JBL Connect heeft. De Charge 4 en de Flip 4 hebben bijvoorbeeld wél de nieuwe versie van JBL Connect en die kan je dus wel koppelen.

Als je met JBL Connect+ speakers met elkaar gaat koppelen, is het altijd het beste om twee van dezelfde speakers met elkaar te koppelen. Als je namelijk een JBL Charge 4 en een JBL Xtreme 2 met elkaar koppelt zul je nooit een perfect stereo effect ervaren omdat de twee speakers een ander geluidskarakter hebben. Probeer indien mogelijk dus twee JBL Xtreme 2’s met elkaar te koppelen. Dan krijg je de beste stereo ervaring.

Ondanks dat veel nieuwe speakers op de markt met USB C uitgebracht zijn, is deze speaker daar niet mee uitgerust. Hij is dus niet helemaal toekomst proef. Maar je kan hierdoor wel alle micro USB kabeltjes die je in huis hebt liggen gewoon gebruiken. We hopen dan JBL bij de JBL Xtreme 3 de nieuwe USB C gebruikt.

De speaker heeft ook een ingebouwde speakerphone waarmee je handsfree kunt bellen. Hoewel we er zelf geen last van hadden, geven veel mensen die ook een JBL Xtreme 2 hebben aan dat er aan de andere kant van de lijn een echo te horen is als je de speakerphone gebruikt. Wellicht stonden zij in een kathedraal.

Je kan met via de speakerphone ook gebruik maken van Google assistant op je telefoon, maar dan moet je wel eerst naar de speaker lopen om de funtie aan te zetten. Het is dus geen smart speaker.

5 Het design van de JBL Xtreme 2

Ten opzichte van de JBL Xtreme is het uiterlijk van de Xtreme 2 niet heel veel veranderd. Hij is iets mooier afgewerkt aan de uiteindes en hij is ietsjes groter en zwaarder dan zijn voorganger.

De schouderriem heeft een kleine upgrade gehad en ziet er wat meer premium uit. En het tofste aan de schouderriem vinden we toch wel de bieropener die aan de gesp zit.

Wat we niet zo handig vinden van JBL is dat de aansluitingen van de schouderriem zijn veranderd ten opzichte van de Xtreme. Niet ten goede veranderd. Want het is af en toe een beetje een gepiel om de schouderriem vast of los te maken. De openingen die om de haak zitten zijn super klein waardoor je de aansluiting precies op zo’n manier moet houden dat hij vast of los kan. Bij de vorige versie ging dit een heel stuk makkelijker omdat er gewoon wat ruimte om de beugel heen gebouwd was. Het is niet zo dat we nu de speaker afraden puur en alleen omdat dit niet heel handig gemaakt is. Maar we irriteerden ons af en toe wel omdat we zo lagen te hannesen om de riem vast of los te krijgen.

De JBL Xtreme 2 heeft een IPX7 certificering gekregen. Dit betekend dat hij waterdicht is gemaakt en je de speaker tot een half uur, tot een meter diep onder kunt dompelen. Je hoort niet veel meer van de speaker als hij een meter diep onder water zit. Maar je hoeft dus niet bang te zijn dat de speaker het begeeft als hij nat wordt.

6 Batterijduur

De batterijduur die JBL aan heeft gegeven is niet altijd de batterijduur die je er uit weet te persen. Het hangt namelijk vooral af hoe je de speaker gebruikt. Hoe hoger het volume, hoe harder de speaker moet werken.

Bij het gebruik van de JBL Xtreme 2 op 40% tot 50% wisten we 20 tot 22 uur batterijduur uit de speaker te halen. Zodra we de speaker boven de 80% gebruikten kwamen we uit op 11 uur batterijduur. Ga dus niet puur en alleen op de 15 uur batterijduur af, maar kijk naar hoe je de speaker gaat gebruiken.

Is de speaker helemaal leeg? Dan duurt het 3,5 uur om hem weer volledig op te laden. Als je tussendoor je telefoon oplaadt met dank aan de ingebouwde powerbankfunctie, dan gaat de batterij natuurlijk ook iets minder lang mee.

Ook al zit er een USB, Micro USB en een power input in de JBL Xtreme 2 gebouwd, je kan hem alleen opladen via de power input. Sommige draagbare bluetooth speakers hebben de optie om hem op te laden via de micro USB. Als je de adapter vergeten bent kan je de speaker gemakkelijk met een telefoon oplader van een vriend opladen. Houd er dus rekening mee dat je altijd de adapter bij moet hebben als je de speaker langer nodig hebt dan de aangegeven batterijduur.

Ook interessant: Top 5 Premium Speakers.

7 Watt zit er in de doos?

 • De JBL Xtreme 2
 • Voedingsadapter
 • Schouderriem
 • Beknopte handleiding
 • Garantiekaart

Gerelateerd aan: JBL Xtreme 2