Dolby Technieken | Dolby Atmos, TrueHD, Digital, Pro Logic en Stereo

In de zoektocht naar de geschikte soundbar en home cinema set kom je allerlei termen tegen. Termen die je wellicht wel eerder gehoord hebt, maar waarvan je eigenlijk de precieze betekenis niet kent. Enkele daarvan zijn bijvoorbeeld alle termen die met Dolby te maken hebben zoals Dolby Atmos. Voor het gemak hebben we de meest voorkomende termen over Dolby voor je onder elkaar gezet, in jip en janneke taal.

De verschillende geluidsverwerking hebben alles te maken met de verschillende kanalen in je home cinema set. Met kanalen wordt eigenlijk speakers bedoeld. Elk kanaal (speaker) die een andere richting op richt. Bij iedere verschillende verwerkingstechnologie worden andere kanalen, op andere manieren ingezet voor de geluidsbeleving.

We beginnen bij vooraan, met de minste kanalen. Vervolgens voegen we chronologisch kanalen toe naar mate we verder bij de nieuwere technieken aanbelanden.

1 Dolby Stereo

Wat is Dolby Stereo?

Met dank aan Dolby Stereo konden filmmakers in de jaren 70 vier kanalen met geluidsinformatie in films verwerken. De kanalen waren links, rechts, center en surround. Dit was de voorloper op Dolby Surround. Dolby Stereo heeft later de naam Dolby analog format gekregen. In de Home cinema versie voor consumenten gaat het om twee kanalen: links rechts.

Eerst was er dus Dolby Stereo voor de filmindustrie die later Dolby analog format is gaan heten, waarna Dolby Stereo voor de Home cinema is uitgerold.

Dolby Stereo is dus behoorlijk recht toe recht aan. Je hebt twee verschillende audio kanalen: (speakers) Links en Rechts.

2 Dolby Pro Logic

Wat is Dolby Pro Logic?

Pro Logic heeft de functie signalen te decoderen (receiver) die verwerkt zijn in geluidssporen.

De eerste versie van Dolby Pro Logic stamt uit de jaren 80 en was de eerste surround geluidsverwerkingstechniek om een surround sound met vier verschillende kanalen uit een regulier stereo (2 kanalen) geluidsspoor te halen.

Een Pro Logic decoder kan dus het originele 4.0 kanaals geluid ontleden: Links, Rechts, Center en Achter. Je vind dit format niet vaak meer terug, als je hem terug vindt zal dat op een receiver zijn.


3.1 Dolby
Pro Logic 2

In het jaar 2000 is Dolby met deze vernieuwde versie van Dolby Pro Logic gekomen. Hierdoor konden 5.0 geluidskanalen verwerkt worden: Center, Linksvoor, Rechtsvoor, Linksachter en Rechtsachter.


3.2 D
olby Pro Logic 2 X

De Dolby Pro Logic 2 X techniek maakt het mogelijk om van, bijvoorbeeld, een 5.1 kanaals surround sound om te zetten naar 6.1 of 7.1. Steeds meer soundbars en/of home cinema sets hebben 6.1 of 7.1 kanalen. Met dank aan deze technologie worden, kort gezegd, deze extra kanalen ingezet.

Je hebt op je bron dus eigenlijk een 5.1 kanaals surround sound. Maar de Dolby Pro Logic 2 X techniek converteert dit naar 6.1 of 7.1.


3.3 Dolby
Pro Logic 2 Z

Dit is de nieuwste versie van Pro Logic en deze keer gaan we de hoogte in. Er kunnen tot wel 9.1 kanalen binnen het surround sound systeem worden gecodeerd en is voornamelijk bedoeld om verticaal geluid toe te voegen. Maar ook wordt deze techniek gebruik om omgevingsgeluiden beter te specificeren.

Hieronder even een video om het duidelijker te maken.

 

3 Dolby Digital (DD)

Dolby Digital Surround

Dolby Digital is voor de consument sinds 1993 beschikbaar. Het wordt vooral gebruikt bij de doodgewone DVD’s en HD tv. Het gaat om een 6 kanaals surround sound waarbij alle kanalen zijn gescheiden. De kanalen zijn: Linksvoor, Rechtsvoor, Linksachter, Rechtsachter, Center en Bass (subwoofer). Heb je een systeem met 2.0 of 4.0 kanalen? Dat kan gewoon. Dolby Digital is namelijk downwards compatible.

4 Dolby TrueHD

Wat is Dolby TrueHD?

Bij Dobly TrueHD zijn we aangekomen bij de techniek die geschikt is voor Blu-Ray. Het ondersteunt tot wel 16 verschillende kanalen en verschaft je HiFi audio. (High Fedelitiy)

Door middel van “Meridian Lossless Packing” hoor je alles precies zoals het is opgenomen en bedoeld door de maker. Lossless audio wil zeggen dat íedere bit wordt weergegeven en dus niets verloren gaat. Met de Meridian Lossless Packing techniek kan tot wel 18 Mb per seconde aan data worden verwerkt.

Je kent het vast wel, constant van volume wisselen omdat het dialoog in een film op totaal ander volume door de speakers komt dan de actie scenes en geluidseffecten.

Daar komt een einde aan met Dynamic Range Control. Dolby TrueHD zorgt er voor dat de pieken in het geluid worden afgevlakt zonder dat je overall geluidservaring en kwaliteit verminderd. Ideaal voor als je ‘s avonds laat een filmpje op wilt zetten zonder andere mensen in huis lastig wilt vallen maar toch een heerlijke geluidservaring wenst. Wil je graag álles weten van Dolby TrueHD? Dan hebben we nog dit Dolby TrueHD overzicht voor je. *Deze is wel in het Engels.

5 Dolby Atmos

Wat is Dolby Atmos?

De naam Dolby “Atmos” is afgeleid van het woord atmosfeer. Dit komt omdat Dolby Atmos zicht niet beperkt zich niet tot stereo; twee kanalen, (links rechts) of surround, die allemaal 2 dimensionaal geprojecteerd worden.

Een Dolby Atmos geluidssysteem maakt simpel gezegd ook gebruik van het plafond en de vloer door er geluid vanaf te kaatsen of het uit die richtingen te laten komen. Op deze manier kunnen ‘objecten’ zich in een driedimensionale ruimte bevinden en verplaatsen.

Bij een surround sound opstelling (Dolby Surround en Dolby Pro Logic) worden als het ware verschillende geluidselementen aan de verschillende kanalen uit het geluidssysteem gekoppeld. Zo heb je dialoog en vocals die bijvoorbeeld uit de center speakers komen en achtergrond geluiden uit een film die uit de achter en zij speakers komen. Op deze manier kan geluid zich wel van voor naar achter verplaatsen (gefaseerd verplaatsing) maar niet geen specifieke locatie worden toegewezen.

Bij Dolby Atmos is een veel rijkere ervaring. Het creëert een meer verfijnde en gedetailleerde weergave van ieder individueel geluid zoals je die in de werkelijkheid ook zou ervaren. Een complete 360 graden geluidsbeleving: Atmos