Apple AirPods Max Review | De Beste Koptelefoon voor IOS gebruikers

Sinds december 2020 zijn de AirPods Max verkrijgbaar. Het is de eerste koptelefoon van Apple zelf. In deze review lees je onze bevindingen na het testen van de koptelefoon. We kunnen alvast verklappen dat de AirPods Max op nummer vijf zijn geëindigd in onze top 10 beste koptelefoons van 2021.

Ook al doet Apple dit voor de eerste keer. Ze slaan de spijker volledig op zijn kop. Wellicht gaat het veel teweeg brengen in de markt van koptelefoons. Waar Apple ook gaat of staat met haar producten. Ze geven altijd de toon aan en weten wat hun gebruikers nodig hebben. Het zal ons dan ook niet verbazen als er in het komend jaar/jaren verschillende producenten meer tegen de AirPods Max aan gaan leunen met hun producten. Hoe Apple het er vanaf brengt met haar AirPods Max lees je in deze review. Lees ook eens onze mening over de AirPods Max Smart case.

Apple Airpods Max Review - De beste koptelefoon voor IOS

1 Pluspunten

 • Het design en de bouwkwaliteit

 • Sluit naadloos aan op het Apple ecosysteem

 • Topklasse Noise Cancelling

 • De beste transparantie-modus

 • Spatial Audio

Minpunten

 • Spatial Audio is nog niet geadopteerd door veel streamingdiensten

 • Niet bestand tegen water

 • Hij is relatief zwaar

Meer informatie of de Koptelefoon Kopen?

Klik op de onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen.

2 Het geluid

De AirPods Max heeft een vrij neutraal en warm geluidskarakter. De bas wordt niet extreem geboost, de middentonen en vocals zijn niet hol of weggedrukt. De hogere tonen zijn wat ondervertegenwoordigd. Hierdoor zijn hoge tonen van muziekinstrumenten niet duidelijk gedefinieerd. Gek genoeg merk je wel dat de treble wat meer naar voren komt als je de noise cancelling aan hebt staan. Het lijkt marginaal en het kan komen omdat de noise cancelling ervoor zorgt dat je het juist beter hoort en niet dat de balans beter is. Maar noise cancelling haalt vooral de lagere tonen van omgevingsgeluiden weg, dus hier kunnen we onze vinger niet helemaal op leggen.

2.1 Spatial Audio

Als je AppleTV, Disney+ of HBO MAX hebt kan je gebruik maken van het nieuwe Spatial Audio van Apple. De nieuwe technologie is nog niet zo lang geleden gelanceerd. Veel diensten moeten dan ook hun apps updaten om het compatible te maken met Spatial Audio. Wil je meer informatie over Spacial audio? Lees dan dit artikel: Wat is Spacial Audio?

2.2 De beste transparantie-modus.

Het geluid van de Transparancie-modus is verbluffend. Waarom de koptelefoon van Apple de klus beter klaart dan andere koptelefoons die we tot nu toe getest hebben? Omdat je echt kan definiëren waar het geluid in de omgeving vandaan komt. Dus als je de modus aan hebt staan en je zit bijvoorbeeld op de fiets. Dan hoor je duidelijk de positie van andere weggebruikers.

Met andere koptelefoons merkten we vaak dat je het geluid wel waarneemt. Maar niet duidelijk de locatie. Dit komt omdat transparantie modi, ook wel Ambient Aware mode genoemt bij andere merken, gebruik maken van de microfoons in de oorschelp en dit geluid dan vervolgens versterken met de speakers in de koptelefoon. Dit gebeurt wel in stereo, dus links en rechts wordt onderscheiden. Maar met de AirPods Max hoor je veel beter waar het geluid vandaan komt. Links voor, links achter, rechts achter, rechts voor, links naast je, enz.

2.3 Audio Boek of podcast luisteren

Het is super lekker om een luisterboek op te zetten. Zo hebben we ontzettend genoten van Nietzsches tranen op Storytel. Met de noise cancelling aan terwijl we een wandeling in de sneeuw hebben gemaakt deze week gingen we even helemaal op in een andere wereld.

We zitten tijdens het testen van de AirPods Max en het schrijven van deze review in lockdown. We kunnen dus niet de standaard testen uitvoeren die we normaal ook doen. Maar dit geeft ons wel de gelegenheid de koptelefoon op een net iets andere manier te ervaren. Zo ook de noise cancelling. 

3 De Noise Cancelling

De Noise Cancelling is een van de beste die we tot nu toe gehoord hebben. Na de ANC van de Sony WH-1000XM4 zijn die van de AirPods Max en de Bose Headphones 700 de beste. Ze zijn alle drie net een beetje beter in andere elementen van de ruisonderdrukking. Zo is de WH-1000MX4 wat beter in de lage tonen onderdrukken, de AirPods Max in het onderdrukken van stemmen uit de omgeving en de Bose 700 bij het bellen. We zullen later een uitgebreide vergelijking maken tussen de drie waar we hier dieper op in gaan.

Meer informatie of de Koptelefoon Kopen?

Klik op de onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen.

4 Design & Bouwkwaliteit

Aan het design is duidelijk veel aandacht besteed. Maar heeft dit ook meerwaarde en wat doet het met het comfort van de koptelefoon?

4.1 Materiaal gebruik

Het eerste wat opvalt is dat de koptelefoon van metaal is. De oorschelpen zijn van aluminium met een matte finish en de hoofdband is van roestvrij staal. De telescopische hoofdband voelt premium aan omdat je echt flink kracht moet zetten om de koptelefoon te verstellen. Hierdoor blijft hij ook goed zitten.

De ‘zwevende’ hoofdband waarmee de koptelefoon op je bolletje rust is gemaakt van een ventilerende grill die het gewicht evenredig verdeeld. Dat is ook hard nodig want al het metaalgebruik zorgt ervoor dat de koptelefoon een dikke 380 gram weegt. Dit is veel meer dan gemiddeld. Andere koptelefoons wegen gemiddeld 160 gram tot 150 gram en sommige zwaardere koptelefoons wegen tot wel 300 gram. Dit laat zien wat het gevolg is van het materiaal gebruik. Het ziet er dope uit. maar het draagt allerminst bij aan het draagcomfort.

4.2 Gewicht heeft negatieve invloed op Comfort

Want de koptelefoon is beduidend zwaarder dan andere koptelefoons en je merkt dat je na een paar uur dragen echt het gewicht op je hoofd voelt. Nou hoef je niet een dikke speknek zoals Max Verstappen te kweken. Maar als je in beweging bent ben je zeer bewust van het feit dat je de koptelefoon op hebt. Terwijl bij andere lichtere alternatieven je soms amper in de gaten hebt dat je de koptelefoon nog op hebt na een paar minuten.

4.3 Afneembare oorkussens

De afneembare oorkussens zitten vast met een magneet. Het is ideaal als je een beetje wilt stijlen en een andere kleur oorkussens wilt. Maar het systeem voornamelijk gemaakt omdat je af en toe de oorkussens van koptelefoons moet vervangen. Zo behoudt je de pasvorm, passieve ruisonderdrukking en zorg je ervoor dat je oren op de correcte afstand van de drivers in de oorschelp blijven zitten. Door af en toe de oorkussens te vervangen gaat de koptelefoon jaren mee. Mag ook wel voor ruim €600.

5 Batterijleven

Met het batterijleven is ook helemaal niets mis; 20 uur playback time. Dit is mét ANC en spatial audio aan. Of je nu muziek streamt, een filmpje kijkt op Netflix of de hele dag aan het bellen bent maakt niet uit. Sommige mensen claimen dat een koptelefoon van deze prijs een veel beter batterijleven moet hebben. Maar je doet er makkelijk een volle dag mee als je de koptelefoon van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat draagt. Dit is niet aan te raden, maar als het echt moet kan het. Waar het om gaat is dat je makkelijk een volle dag met een opgeladen batterij kan doen zonder je ook maar één seconden bang hoeft te zijn dat hij leeg gaat. Vaak leg je hem ook automatisch aan het eind van de dag in de oplader samen met je Iphone.

6 Aankoop advies

Wat krijg je voor €629,-? Een high-tech audio apparaat vervaardigd uit hoogwaardige materialen, een premium design, topklasse active noise cancelling en professioneel geluid.

Maar, hij kan niet tegen een regenbuitje… En de halfbakken “case” gaat hem ook niet beschermen als je ineens in een plensbui terecht komt. Ga dus goed voor jezelf na in wat voor situaties je hem gaat gebruiken.

6.1 IOS/Apple hardware gebruikers

De koptelefoon is overduidelijk voor mensen geschikt die een premium koptelefoon en die gaan gebruiken in combinatie met hun IOS apparaat. Hij is niet bestemd voor mensen die op de kleintjes moeten letten. Maar als je het er voor over hebt is de koptelefoon iedere rooie cent waard.

Als je een koptelefoon zoekt om mee te sporten, kijk dan naar een koptelefoon die lichter is en wél tegen water kan. Hij is namelijk vooral geschikt als je hem binnenshuis of in de zomer buiten gaat gebruiken en wilt genieten van high fidelity audio en het gebruiksgemak dat het Apple ecosysteem met zich meebrengt.

6.2 Voor Android gebruikers

Voor mensen met android smartphones (of tablet) zijn er andere koptelefoons die meer te bieden hebben voor deze prijs omdat er een aantal features niet beschikbaar zijn voor Android gebruikers. Dit zijn de Spatial Audio, Siri, snel koppelen via de H1 Chip, Adaptieve EQ. Als je van plan bent de koptelefoon aan te schaffen terwijl je een android device hebt adviseren we je met klem twee keer na te denken voor je over gaat tot aanschaf.

Je krijg namelijk een gebrekkige koptelefoon voor een premium prijs. Er zijn meer dan voldoende alternatieven die je meer bieden omdat zij wel de missende features kunnen bieden. Voor een zachter prijsje ook nog. Neem eens een kijkje naar de Bowers & Wilkins PX7, Bose Headphones 700 en de Sony WH-1000XM4.

7 Standaard meegeleverd

 • De hoofdtelefoon
 • USB-C naar lightning kabel
 • Opberghoes
 • Handleiding

8 Handleiding

9 Specificaties AirPods Max

SoortSpecificatie
MerkApple
TypeDraadloze Over-Ear Koptelefoon
Gewicht Koptelefoon
384,8 Gram
Gewicht Smart Case
134,5 Gram
Afmetingen18,73 cm x 16,86 cm x 8,34 cm (H x B x D)
Batterijleven20 uur: Met ANC, Transparantie-modus of Spatial Audio aan
Oplaadtijd2 tot 3 uur
Bluetooth Versie
5.0
Aantal Microfoons
9
Sensoren2 Optische sensoren, 2 positie sensoren, 2 case herkenningssensoren, 2 versnellingsmeters, 1 gyroscoop
GeluidsweergaveStereo & 3D (Spatial Audio)
IPX
Geen IPX rating (niet waterdicht)

Meer informatie of de Koptelefoon Kopen?

Klik op de onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen.