Wat is Spatial Audio?

Spatial Audio is een technologie voor geluidsverwerking van Apple. Het zorgt voor een driedimensionale, ruimtelijke geluidsweergave. De werking ervan is vergelijkbaar met Dolby Atmos waar Spatial Audio ook gebruik van maakt. Op dit moment heb je beschikking tot de ruimtelijke audio met de AirPods Max en de AirPods Pro. Je hebt hiervoor wel een Iphone 7 of nieuwer (met iOS 14 of hoger) of een iPad uit 2018 of nieuwer voor nodig.

Wat is Spatial Audio?Met behulp van algoritmes wordt dezelfde ervaring nagebootst zoals je die in de bioscoop zou ervaren waar overal om je heen speakers staan. Boven, voor, naast, achter. Alleen doet de Apple dit in haar producten met slechts één speaker in/op ieder oor.

Wat daarnaast bijzonder is aan Spatial Audio is het feit dat Apple bij de AirPods Max en Pro gebruikt maakt van twee versnellingsmeters en een gyroscoop om hoofdbewegingen te registreren. Zo wordt het geluid aangepast aan de positie van je hoofd. Dus als je je hoofd 90 graden naar links of rechts draait, blijft de richting waar het geluid vandaan komt onveranderd. Het houdt zelfs de positie van de iPad of iPhone bij zodat het geluid ook hierop aangepast wordt.

Ook de nieuwste iPhones (vanaf 11) beschikken over ruimtelijke audio. Maar daar moet je niet teveel van verwachten. De speaker in de smartphones zijn daar gewoon niet voor gemaakt. Je hoort wel degelijk iets van verschil. Maar voor een volledige immersie heb je de AirPods Max of Pro nodig.

Compatibiliteit streamingdiensten

Een aantal streamingdiensten bieden nu al ondersteuning voor Spatial Audio. Maar het gros moeten hun apps nog compatibel maken. Áls ze dit van plan zijn dan. Want niet alle diensten staan te springen om alle nieuwe technologiën waar allerlei verschillende merken mee komen. Want naast ruimtelijke audio van Apple is er sinds kort ook 360 Reality Audio van Sony wat in de kern op hetzelfde neerkomt als Spatial Audio.

De streamingdiensten die specifiek Spatial Audio ondersteunen zijn:

  • Apple TV
  • Disney+
  • HBO MAX
  • Amazon Prime

Als andere streamingdiensten 5.1, 7.1 of Dolby Atmos ondersteunen werkt het ook vaak samen. Naar verluid is nu ook Netflix al aan het testen met Spatial Audio. Ze zouden werken aan een catalogus met films waarbij dit beschikbaar wordt gemaakt. Dit zou in de lente van dit jaar (2021) beschikbaar moeten zijn.

Ook interessant: Top 10 Beste Koptelefoons.