JBL Live 500BT – Over-Ear Bluetooth Koptelefoon zónder Noise Cancelling

De JBL Live 500BT is een over-ear koptelefoon uit de Live serie van JBL. Het is de middelste van de drie en het grootste gemis aan deze koptelefoon vinden we dat er géén Noise Cancelling op zit. Wat je daar wel voor in de plaats krijgt is Ambient Aware & TalkThru. Daarnaast kan je met een volle batterij 30 uur lang genieten van je playlists. Of we de Live 500BT ook aanraden lees je verderop in dit artikel.

JBL Live 500BT

Meer informatie of wil je de JBL Live 500BT aanschaffen? Ga dan naar Coolblue.nl of Bol.com

1 Belangrijkste Kenmerken

TypeOver-Ear
DraadloosJa
Noise CancellingNee
Ambient AwareJa
TalkThruJa
Bluetooth versie:4.2
MicrofoonJa
dB108
Bereik18 Hz – 20 kHz
Multipoint PairingJa
Gewicht231,6 Gram
HandleidingHandleiding JBL Live 500BT

2 Live 500BT vs Live 650BTNC

De Live 500BT is een paar tientjes goedkoper dan de Live 500BTNC. Er zijn een paar verschillen die toch wel belangrijk zijn om aan te stippen. Want er zit verschil in geluidskwaliteit, design en features.

  1. Ten eerste beschikt de Live 500BT niet over Noise Cancelling wat de 650BTNC wel heeft. De Live500BT heeft daar tegenover wel Ambient Aware en TalkThru. Hier gaan we zo meteen verder op in.
  2. Te tweede is de hoofdband van de Live 500BT iets dunner dan die van de Live 650BT. Ook de oorkussens zijn bij de Live 500BT niet van memorie foam gemaakt. De Live 500BT is bij langdurig gebruik dus iets minder comfortabel.
  3. Ten derde zijn de drivers (speakers) in de koptelefoon van de Live 500BT, 5cm groot en die van de Live 650BTNC 4 cm groot. Dit betekent niet dat de Live 500BT harder gaat of dat je een betere geluidskwaliteit hebt. Het heeft er wel alle schijn van dat de Live 650BTNC een iets betere geluidskwáliteit heeft.

3 Ambient Aware & TalkThru

In plaats van ANC (Active Noise Cancelling) heeft de JBL Live 500BT juist Ambient Aware. Dat is eigenlijk precies het tegenovergestelde van ANC. In plaats van jezelf volledig afsluiten van je omgeving door ANC te gebruiken, verstérk je juist het omgevingsgeluid. Zo kan je beter horen wat er om je heen gebeurt en zonder je jezelf wat minder af. In de praktijk is het wel handig als je in de trein of bus zit en je wilt niet missen wanneer je halte wordt omgeroepen. Wel zo handig als je niet in Timboektoe wilt belanden toch? Ook op de fiets of je toffe roze step wordt het een stukje veiliger als je de Ambient Aware modus aan hebt staan.

Door Ambient Aware te combineren met TalkThru kan je gewoon mee kletsen met je matties zonder dat je iets mist. De TalkThru modus verlaagt het geluid van de muziek. Je hoeft je muziek dus niet uit te zetten als je tegen iemand praat of even in de winkel moet afrekenen.

4 Google Assistant & Amazon Alexa

Geef een tikkie op de oorschelp en je hebt zo, hatseflats een dame in je oren tot je beschikking die je kan vragen wat je maar wilt. De koptelefoon ondersteunt ook Siri en Google Now. Je stelt de spraakassistent die je wenst te gebruiken in in de My JBL Headphones app.

JBL Live 500 BT kopen?

Klik op de onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen.
JBL Live 500BT Bluetooth Koptelefoon

5 Advies

De JBL Live 500BT is de middelste van de Live serie. De JBL Live 650BTNC is de grote broer en de JBL Live 400BT is het kleine broertje. De Live 500BT heeft geen Noise Cancelling maar juist Ambient Aware & TalkThru. En om eerlijk te zijn zien we geen overduidelijke meerwaarde van Ambient Aware naast het feit dat het wellicht in het verkeer wat veiliger zou zijn. We vinden dat je gewoon veel meer zou hebben aan het wegfilteren van omgevingsgeluid dan het toelaten van omgevingsgeluid als je muziek aan het luisteren bent. Als je echt Aware wil zijn van je omgeving zet je in de praktijk gewoon één kant van de koptelefoon af.

Dus als je portemonnee het toelaat, ga dan voor de JBL Live 650BT. Heb je net niet genoeg te besteden kies dan een andere koptelefoon voor dezelfde prijs als de JBL Live 500Bt die wél Noise Cancelling heeft. Denk hierbij aan de JBL E65BTNC of de Sony WH-CH700N. Dit zijn beide Over-Ear koptelefoons met Active Noise Cancelling die in dezelfde prijsklasse vallen.