Draadloze Koptelefoon Kopen | Tips om de juiste koptelefoon te kiezen

Sta jij op het punt een koptelefoon te kopen en heb je wat tips nodig? We gaan je in dit artikel leren waar je allemaal op moet letten. Want het laatste dat je wil is na je aankoop beseffen dat je liever voor een andere koptelefoon was gegaan als je voor het aanschaffen meer informatie had gehad. Je wordt ook platgegooid met allerlij termen waar je wellicht nog nooit van gehoord hebt. In dit artikel behandelen we de belangrijkste facetten van het kopen van een draadloze koptelefoon.

Koptelefoon Kopen Tips

1 On-Ear, Over-Ear of In-Ear

On-Ear koptelefoons liggen op je oren. De oorkussen vallen niet over je oren heen. Het worden soms ook wel supra-aural koptelefoons genoemd. 

Bij Over-Ear koptelefoons vallen de oorkussens van de koptelefoon volledig over je oren heen. Je oren liggen als het ware ín de oorschelp van de koptelefoon. Je noemt dit dus bij een koptelefoon ook oorschelp. Er zijn tot slot ook nog In Ear koptelefoons. Dit noemen we over het algemeen oordopjes.

2 Noise Cancelling

Er zijn een aantal verschillende vormen van Noise cancelling. Zo heb je passive noise cancelling en active noise cancelling. Respectievelijk passieve ruisonderdrukking en actieve ruisonderdrukking in het Nederlands.

Passive noise cancelling ervaar je doordat de koptelefoon je oren fysiek enigzins afsluit. Bij over ear koptelefoons bijvoorbeeld sluiten de oorkussens je oren af waardoor het omgevingsgeluid dempt. Dit is de passieve noise cancelling. Bij de een is dit beter dan de ander. Het heeft vaak te maken met de pasvorm van de hoofdtelefoon en het materiaalgebruik van de oorkussens. Sluit de koptelefoon niet goed af? Dan ervaar je vaak een minder effectieve passieve ruisonderdrukking. Dit komt vaak voor als de oorkussens ruimte vrij laten bij de kaaklijn.

Hoe werkt active noise cancelling?Naast passive is er ook active noise cancelling. Hierbij maakt de koptelefoon gebruik van microfoons in de oorschelp om omgevingsgeluid op te vangen. De koptelefoon produceert vervolgens met de drivers een tegenovergestelde geluidsgolf om de externe geluidsgolf te ‘cancelen.’

3 Bediening

Een ander belangrijk voordeel dat je behoort te halen uit een degelijke hoofdtelefoon is een intuïtieve bediening. Tegenwoordig heb je bij vele nieuwe premium koptelefoons touchbediening op de oorschelp zitten. Maar dit is lang niet bij alle hoofdtelefoons. Vaak wordt er nog altijd gebruik gemaakt van fysieke knoppen om de koptelefoon mee te bedienen. Ieder heeft een eigen voorkeur wat betreft touchbediening of fysieke knoppen. Let hierbij in iedergeval altijd op de mogelijkheden die de bediening geeft. Zo hebben sommige koptelefoons

Een belangrijk ander element in de bediening is de toegang tot een applicatie. Zo zijn er sommige koptelefoons die geen applicatie bieden waar je instellingen kan wijzigen of een equalizer kan bedienen. Dit geeft je weer de mogelijkheid het geluidskarakter van de koptelefoon aan te passen aan je eigen smaak.

4 Prijsklassen

9 Van de 10 mensen hebben een bepaald budget beschikbaar of in gedachte voor ze een koptelefoon aanschaffen. Zoek dan ook zo specifiek mogelijk binnen de prijsklassen als je na bent gegaan over welke features de koptelefoon moet beschikken.

Heb je een kleiner budget? Begin dan met de voor jouw belangrijkste features die een koptelefoon moet bezitten. Kom je alleen koptelefoons tegen die boven je budget liggen? (herkenbaar) Dan streep je eerste de minst belangrijke features weg. Zo kom je op een selectie van koptelefoons terecht die het dichts bij jouw behoefte liggen. Ga vervolgens jezelf goed verdiepen in de verschillende koptelefoons en lees reviews van andere gebruikers. Zo kom je nooit voor verassingen te staan. Want zoals we uit eigen ervaring weten, ervaar je het product in de praktijk net iets anders dan de verkopende partijen aanschrijven.

5 Batterijleven

Het batterijleven van koptelefoons loopt ontzettend uiteen. Zo zijn er koptelefoons die tot wel 80 uur aan batterijleven hebben maar ook hoofdtelefoons met 10 of 15 uur batterijleven. Het is vaak niet afhankelijk van de prijsklasse waarin je zoekt maar meer de features waarover een koptelefoon beschikt. Zo heb je de House of Marley Exodus 2 die een batterijleven heeft van 80 uur. Maar als je constant de active noise cancelling aan hebt staan slinkt de batterijduur tot 24 uur. Het komt omdat de koptelefoon harder moet werken met dit soort features.

Wat belangrijk is om bij het batterijleven op te letten is of je met jouw gebruik de koptelefoon minimaal 12 uur per dag mee moet gaan voordat hij leeg is. Want vaak is het zo in de praktijk dat je aan het eind van de dag al je apparaten aan de oplader legt. Dit is een automatisme wat we onszelf aanleren net als bij onze smartphone. In onze optiek is het geen dealbreaker als accu van de koptelefoon niet twee of drie volle dagen mee gaat. Zolang hij maar minimaal één volle dag met een opgeladen accu kan doen zit je al vaak goed.

6 Comfort

Een koptelefoon moet comfortabel zijn. Dit is een niet onderhandelbaar gegeven. Ook al is een hoofdtelefoon nóg zo goed, als hij niet comfortabel zit, zal je nooit echt genieten van het apparaat. Dit is vooraf regelmatig lastig te bepalen als je de koptelefoon niet eigenhandig hebt kunnen testen. Let in iedergeval op het hoofdkussen, het gewicht en de oorkussens als je hem voor het eerst op hebt. Vaak moet je bij het voor het eerst dragen van een koptelefoon even wennen. Geef jezelf dus een paar dagen de tijd dit te doen. Daarna kan je voor jezelf bepalen of de koptelefoon geen irritatie opwekt en niet comfortabel zit.

Zorg dat de oorkussens goed afsluiten bij over-ear koptelefoons. De hoofdband moet niet irriteren of een te drukkend gevoel geven op je hoofd. Maar ook je oren moeten goed in de koptelefoon liggen. Mensen met grotere oren zullen misschien beter af zijn met on-ear koptelefoons als hun oren tegen de randen van de oorkussens drukken. Maar omdat we zelf relatief kleine oren hebben kunnen we hier geen adequaat oordeel over vellen.

Ook interessant: Top 10 Beste Koptelefoons.