Sony WH-1000XM4 Review | De Beste Noise Cancelling Koptelefoon

De Sony WH-1000XM4 is de beste active noise cancelling van 2021. Het is de opvolger van de WH-1000XM3 die nu op veel plekken in de aanbieding is. De XM4 is niet alleen de beste noise cancelling koptelefoon, maar ook de beste all-round koptelefoon. Dit komt vanwege zijn premium geluidskwaliteit, superieure noise cancelling, intuïtieve touchbediening, zijn compatibiliteit met de Sony Headphones connect app en het batterijleven van 30 uur. Wat heeft de hoofdtelefoon niet? Dat lees je verderop in deze Sony WH-1000XM4 review.

sony wh-1000mx4 - De beste koptelefoon

Wil je meer informatie of de Sony WH-1000XM4 kopen? Ga dan naar bol.com of coolblue.nl.

1 Pluspunten

 • De prijs kwaliteitsverhouding

 • Superieure Noise Cancelling

 • Dynamisch en rijk geluid

 • Multipoint verbinding

 • Bovengemiddeld batterijleven

Minpunten

 • Niet bestand tegen water

 • Niet echt geschikt om mee te sporten

2 Het geluid

We beginnen met een setje Deep House op Youtube gevolgd door een nummer van Eminem en daarna een behind these closed doors van Otis McDonald.  De bas is gruwelijk sappig en resoneert lekker. Sony geeft aan dat de laagste frequentie rond de 4 Hz ligt. Nou is het zo dat je frequenties op dit soort niveaus niet specifiek hoort maar juist meer voelt. Ook bij koptelefoons kan je de bas voélen. Dit is dus niet alleen mogelijk bij grote speakers of home cinema sets. De bas van de Sony WH-1000XM4 werkt mieters.

De middentonen zijn vol en worden niet overstemd door de bas hoewel de bas wel wat dominanter aanwezig is. De vocals zijn kraakhelder net als de hoge frequenties. Er zou wellicht wat meer gelaagdheid en detail in de hoogste tonen mogen zitten. De dynamiek en de balans is veel beter verzorgd in onze optiek dan het geluid van de Bowers & Wilkins PX7 die een stuk holler klinkt. Het geluidskarakter van de Sony is een stuk neutraler.

Wil je meer informatie of de Sony WH-1000XM4 kopen? Ga dan naar bol.com of coolblue.nl.

3 De beste Active Noise Cancelling

De Sony WH-1000XM4 beschikt over QN1 HD Noise Cancelling Processor. Deze blinkt uit in het onderdrukken van omgevingsruis in de lage tonen. Dit doet hij overduidelijk stukke beter dan de Bose headphones 700 en de Sennheiser Momentum 3 Wireless. Het is echt bizar hoe goed Sony er in slaagt. De lage tonen zorgen vaak voor de geluiden die je luisterervaring verstoren. Denk hierbij aan de welbekende vliegtuigmotor, stofzuiger, wasmachine, vaatwasser en voorbij rijdende auto’s. De hoge tonen worden vaak al gedempt door de passieve ruisonderdrukking die je ervaart door de oorkussens die je oren afsluiten.

We zitten nu in lockdown en kunnen dus de koptelefoon niet testen op extreem drukke plekken en hebben ook niet de gelegenheid gehad de noise cancelling van de koptelefoon te testen in een vliegtuig. Maar gekeken naar de algemene ervaring van de noise cancelling in en om het huis als we met ons koppie bij de stofzuiger of droger gaan staan merk je dat de WH-1000XM4 echt een klasse beter is in het dempen van omgevingsruis.

Wat ook nog significant verbeterd is ten opzichte van de XM3 is het vermogen om de noise cancelling aan te passen bij nieuwe omgevingsgeluiden. Als er nieuwe herrie in de omgeving komt, heeft de koptelefoon minder lang de tijd nodig om dit op te merken en zich daarop aan te passen. Dit is dankzij de nieuwe chip die Sony in de koptelefoon heeft verwerkt. Deze meet omgevingsgeluid tot 700 keer per seconde het omgevingsgeluid en past zich daarop aan. Zeker als het druk is in huis en je bent aan het werk merk je dit.

4 Bediening

De bediening van een koptelefoon is een belangrijk element in het gebruiksgemak en kan veel meerwaarde bieden. Zo heeft de Sony WH-1000XM4 een aantal voordelen te bieden op het gebied van bediening die we hieronder zullen behandelen. Naast onderstaande features beschik je met de M4 ook over toegang tot Google Assistent en Amazo Alexa. Deze spraakassistenten stel je in, in de Sony Headphones Connect-app

4.1 Draagdetectie

Aan de binnenkant van de oorschelp zit een nabijheidssensor en twee versnellingssensoren. Als je de koptelefoon af zet pauzeert de muziek automatisch. Zet je hem weer op? Precies. Dan wordt de muziek weer hervat.

4.2 Speak-to-Chat

Als je de Speak-to-Chat functie in de app aanzet pauzeert de muziek automatisch zodra de koptelefoon je stem waarneemt. Dus als je begint te praten pauzeert je muziek. Na 30 seconden niet meer te praten begint de muziek weer. Ook kan je gewoon dubbel tikken op de oorschelp om je muziek weer verder te laten gaan. We hebben zelf niet standaard de Speak-to-Chat functie aanstaan omdat we veel liever gebruik maken van een andere simpelere feature van de koptelefoon.

Je hoeft namelijk maar je handpalm op de rechter oorschelp van de koptelefoon om de muziek te pauzeren. Dus als iemand binnenkomt of iemand spreekt je aan. Dan leg je gewoon heel even je hand op de koptelefoon. In een fractie van en seconde gaat het volume van de muziek omlaag en wordt omgevingsgeluid geboost. We merkten in de praktijk namelijk dat het regelmatig voorkomt dat je iemand op je af ziet lopen en de ander een gesprek met je aangaat. Je hoort dus niet wat diegene zegt als je gebruikt maakt van de Speak-to-Chat feature omdat de muziek pas stopt als het je eigen stem herkent. Zo moet de ander zich herhalen.

4.3 Multipoint Verbinding

De multipoint verbinding is een grote verbetering ten opzichte van de XM3. Het komt vaak voor in de praktijk dat je achter je laptop zit te werken en tegelijkertijd verbonden wilt zijn met je smartphone. Dit kan om muziek te luisteren of eventueel telefoontjes aan te nemen als je aan het werk bent. Als je tussendoor andere content wilt beluisteren op je laptop moet je zonder multipoint telkens handmatig naar de bluetooth instellingen gaan en de koptelefoon met de bron verbinden. Je doet dit nu veel makkelijker met één druk op de knop in de app.

Nu de XM4 multipoint ondersteunt ben je gewoon met twee bronnen gelijktijdig verbonden waardoor je hier niet steeds mee loopt te hannesen. Als je een video op youtube checkt, een serie op netflix of muziek aan het streamen bent op Spotify of Deezer en je wordt gebeld? Dan schakelt de koptelefoon ook nog eens automatisch over.

Zeker nu we deze winter veel thuis werken hebben we de koptelefoon op al is het alleen al om gebruik te maken van zijn ruisonderdrukking. Dus wellicht maken we nu extra veel gebruik van de koptelefoon in deze setting en zal dit naar gelang de corona crisis verdwijnt minder worden. Maar alsnog denken we dat we hier veelvuldig gebruik van zullen blijven maken alleen al omdat je dus echt vanuit je luie stoel je volledig kan focussen op je werk en niet allerlei randzaken zoals steeds handmatig schakelen met je bluetooth verbinding. Het klinkt wellicht gechargeerd, maar dit soort kleine irritaties in de bediening van je koptelefoon zijn meestal de frustraties die veelvuldig ervaart.

Voor die-hard thuiswerkers adviseren we de Bose headphones 700. Dit is de beste koptelefoon voor het thuiswerken.

Wil je meer informatie of de Sony WH-1000XM4 kopen? Ga dan naar bol.com of coolblue.nl.

5 Batterijleven

Met een volledig opgeladen accu doe je 30 uur als je gebruik maakt van de noise cancelling feature. Zonder noise cancelling gaat de batterij ongeveer 38/40 uur mee. We zijn eigenlijk nooit met een lege batterij komen zitten omdat we hem standaard iedere avond of om de dag in de oplader leggen. Als hij helemaal leeg is heb je hem in een uur alweer opgeladen dankzij Quick Charge.

Tegenover de voornaamste concurrenten heb je een beter batterijleven. De Sennheiser Momentum 3 Wireless heeft een batterijleven van ongeveer 17 uur en de Bose headphones 700 een batterijleven van ongeveer 20 uur.

6 Comfort

Vergeleken met de WH-1000XM3 heeft de XM4 een aantal kleine veranderingen gekregen die het comfort een tikkeltje zouden moeten verhogen. Maar om eerlijk te zijn merken we daar bij het dragen bijna niets van. Zo zijn de oorkussens ietsjes dunner geworden. Ze zouden ook iets zachter moeten zijn maar we merken dus weinig verschil tussen de twee. Waar we wel wat verschil merken is het zweten van de oren. Bij de XM3 hadden we bij langdurig gebruik nog wel eens dat de plek waar de kussens op om je oren rust wat vochtig werden van het zweet. Niet extreem veel maar wel merkbaar. Hier hebben we bij de XM4 geen last meer van. Daarnaast blijft de koptelefoon wel onwijs comfortabel en je hebt geen last van teveel druk bij het langdurig dragen. Hij is ook vrij licht met 254 gram, zeker tegenover vergelijkbare koptelefoons. 

6.1 Niet geschikt om mee te sporten

Als je wat intensiever gaat bewegen zoals hardlopen of sporten merk je direct dat de koptelefoon hier totaal niet voor geschikt is. Hij zit wat losser op je hoofd en verschuift redelijk veel. Bij normaal gebruik klemt hij zich stabiel vast op je hoofd, maar voor sporten is hij totaal niet geschikt.

6.2 Niet bestand tegen water

Hij kan trouwens ook totaal niet tegen water wat tevens het grootste minpunt is aan de koptelefoon. We hadden gehoopt op een IPX rating van ten miste IPX4 bij de vernieuwde versie ten opzichte van de XM3. Als we naar buiten gaan en komen in een regenbui terecht moeten we meteen de koptelefoon in onze tas stoppen. We willen hem niet ophouden omdat we echt bang zijn dat hij kapot gaat. Het zorgt dus voor veel ongemak als je in de winter buiten bent voor een wandeling of onderweg bent naar je werk. Bijna alle andere koptelefoons van deze klasse kunnen op zijn minst tegen een regenbuitje. Waarom Sony hier geen verbetering in heeft gebracht is ons een groot raadsel.

Ook interessant: Top 10 Beste Koptelefoons.

7 Design

De opvolger van de XM3 is qua design weinig veranderd. Never change a winning team zal Sony gedacht hebben. We vinden persoonlijk dat de XM4 niet bepaald een stoer, sexy of exentriek design heeft. Maar dit is ook de kracht van het ontwerp. Sony wil de koptelefoon natuurlijk een zo groot mogelijke doelgroep aanspreken en niet een bepaalde groep afstoten. Ze maken dus ook niet een statement met het design. Het is een beetje het basic voor een koptelefoon waarbij je de plank niet mis kan slaan. Een beetje jammer omdat we zelf wel van een wat meer uitgesproken ontwerp houden zoals de Marshall Monitor 2 ANC of Apple AirPods Max.

8 Standaard meegeleverd

 • De koptelefoon
 • USB-C kabel
 • Audiokabel
 • Vliegtuigadapter
 • Opberghoes
 • Snelstartgids

Meer informatie of de Sony WH-1000XM4 Kopen?

Klik op de onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen.