Sonos Arc Review | Premium Smart Soundbar voor je Sonos Multiroom geluidssysteem

Dolby Atmos | 5 Kanalen | TruePlay | Far- field microfoons | Google Assistant | Airplay 2 | Wifi

De Sonos Arc is in juni 2020 gelijktijdig met de Sonos Five en Sonos Sub gen 3 geïntroduceerd en sluit naadloos aan in je Sonos multiroom geluidssysteem. De Arc is de opvolger van de verouderde Sonos Playbar die alweer 7 jaar oud was.

De afmetingen van de Sonos Arc zijn: 114,2 cm breed, 8,7 cm hoog en 11,6 cm diep. Hij weegt 6,25 kilogram en beschikt over 5 verschillende geluidskanalen, Near Field Communication (NFC), Wifi maar niet over bluetooth ondersteuning. Daarnaast heeft Sonos de Arc een HDMI eARC poort gegeven. Dit staat voor Audio Return Channel. Niet te verwarren met de naam van de soundbar zelf.

Sonos Arc Soundbar

Sonos Arc Kopen of meer informatie?

Klik op de onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen.

1 Pluspunten

 • Professionele geluidsweergave

 • Dolby Atmos

 • Multiroom ready

 • TruePlay kalibratie

 • Google Assistent

Minpunten

 • Het kostenplaatje

 • Geen bluetooth ondersteuning

 • TruePlay alleen voor ios

2 Het geluid

Met de Sonos Arc haal je een primium soundbar in huis met 3 dimensionaal geluid dankzij Dolby Atmos. TruePlay Tuning kalibreert de maar liefst 11 drivers af op jouw huiskamer voor een optimale geluidservaring. Hierdoor komt de muziek en het geluid van je favoriete films tot leven in je huiskamer.

2.1 11 Drivers met D-klasse versterkers

De ontwerpers van Sonos hebben een half leger aan drivers in de soundbar weten te verwerken. Maar liefst 11 drivers die ondersteunt worden door ieder een D-klasse versterker. De drivers zijn onderverdeeld in twee type speakers. Het gaat hierbij om acht elliptische woofers en drie silk-dome tweeters. De tweeters leveren de loepzuivere hoge tonen en dialogen en de elliptische woofers zorgen voor de midden tonen en relatief krachtige maar niet super diepe bas. De combinatie van alle verschillende type drivers en de kwaliteit hiervan zorgen ervoor dat je als luisteraar de content ervaart zoals de muzikant in de studio of de regisseur op de set deze bedoeld heeft.

2.2 TruePlay Tuning

De TruePlay tuning software voor kalibratie van het geluid is een prachtige uitkomst voor de Sonos Arc mede vanwege Dolby Atmos. We hebben het afgelopen jaar vele soundbars met Dolby Atmos getest. Vaak merkten we dat de positionering van de soundbar in de ruimte van cruciaal belang is voor een optimale geluidsbeleving. Omdat de soundbars gebruik maken van muren en plafonds om hun geluid vanaf te kaatsen richting de luisteraar, luistert het heel nauw hoe de soundbar staat gepositioneerd.

Bij soundbars zonder kalibratie ervaarden we dat enkele keren één of meerdere geluidskanalen van de soundbars niet of nauwelijks hoorbaar waren omdat deze niet correct van de muren/plafond af kaatsten. Hierdoor geniet je geen volwaardig Dolby Atmos systeem. Ook was daarbij de kracht van het geluid uit de side en overhead kanalen niet gelijkwaardig aan de front kanalen. Met dank aan TruePlay Tuning kalibreert de soundbar zich aan de omgeving waar de soundbar is geplaatst. Zo ervaar je altijd een zo geoptimaliseerd mogelijke geluidservaring en komt de soundbar altijd het beste tot zijn recht. Je kan daarnaast altijd in de Sonos app de equalizer gebruiken om de hogen, midden en lage tonen aan te passen op je eigen smaak.

3 Sonos Arc uitbreiden

Met alleen de Sonos Arc beschik je nog niet over een volwaardig home cinema geluidssysteem. Je hebt namelijk nog geen subwoofer voor de echte diepe krachtige bas. Maar ook over de rear kanalen beschik je nog niet.

Soundbars zijn vervangers voor een enorme partij aan losse speakers die we voor de introductie van soundbars in onze huiskamers hadden staan. Door gebruik te maken van drivers die naar boven en zijkant gericht staan, ervaar je als luisteraar het geluid uit verschillende hoeken en kanten. Echter heb je nog geen toegewijde achter kanalen

Je kan de soundbar altijd stapsgewijs uitbreiden voor een groter en uitgebreider multiroom geluidssysteem. Dit is waar Sonos met al zijn multiroom speakers in uitblinkt. Zo is de Sub onze eerste aanrader voor een uitbreiding gevolgd door twee achter kanalen die de Sonos One of One SL kunnen verzorgen.

Aangezien de Arc op zichzelf al €900 euro kost op het moment van schrijven en de Sub (gen 3) ook al een slordige €700 kost, loopt het kostenplaatje intussen al aardig snel op. Houdt er dus rekening mee dat je met een Sonos Arc een top kwaliteit soundbar in huis haalt maar voor een ultieme home cinema ervaring nog niet klaar bent met alleen de Arc.

4 De architectuur van de soundbar

Het ontwerp van de nieuwe soundbar van Sonos is ten opzichte van de Playbar volledig vernieuwd. Hij sluit ditmaal stukken beter aan binnen het generieke design van de rest van de Sonos speakers met zijn minimalistisch design.

De 114 centimeter brede soundbar is in het zwart en in het wit verkrijgbaar en is geen kleine puppy die voor ieder huishouden geschikt is. Hij is tamelijk groot en krachtig waardoor hij vooral geschikt is voor mensen die daar een televisie ven gelijkwaardige, kwalitatief hoogstande kwaliteit tegenover hebben staan. Anders is je beeld- en geluidskwaliteit niet in balans. In dit geval adviseren we je te kijken naar de Sonos Beam.

Verder heeft de Arc als extra’s een aantal aangename features ingebouwd gekregen. Zo beschikt de soundbar over een lichtsensor. Hiermee bepaald het de hoeveelheid licht in de kamer en pas het de ledlampjes van de soundbar op aan. Zo wordt je niet afgeleid tijdens het kijken van een spannende film in een donkere kamer door té felle ledlampjes op de Arc.

Daarnaast zit er een magnetische sensor in de soundbar verwerkt die detecteert wanneer je de soundbar aan de muur hebt bevestigd. De soundbar stelt dan automatisch de equalizer bij om resonantie van de bas te verminderen.

Sonos Arc Kopen of meer informatie?

Klik op de onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen.

5 Productvideo

6 Standaard meegeleverd

 • De Arc
 • HDMI kabel
 • Stroomkabel
 • Optische audio-adapter
 • Snelstartgids

8 Specificaties Sonos Arc vs Playbar

SoortSonos Arc
Sonos Playbar
MerkSonosSonos
Product Type
Soundbar
Soundbar
Hoogte8,7 cm8,2 cm
Breedte114,2 cm90 cm
Diepte11,6 cm14 cm
Gewicht6,25 kg5,4 kg
BluetoothNeeJa
WifiJaJa
MultiroomJaJa
Kanalen3.0.23.0
Drivers8 Woofers + 3 Tweeters
6 Mid-range woofers + 3 Tweeters
Bereik –
56 Hz – 20 kHz
HDMI ARCJaNee
HDMIJaNee
Optisch InNeeJa
Analoog (RCA)
NeeNee
USBNeeNee
Audio verwerkingDolby Atmos, Dolby Digital, Dolby TrueHD
Dolby Digital
Surround SoundDolby Atmos
Virtual Surround Sound
Sound modes
4-K OndersteuningJa
Nee

Sonos Arc Kopen of meer informatie?

Klik op de onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen.