Sonos Move Review | Portable Smart Speaker | Duurzaam ontwerp met Wifi & Bluetooth

USB-C | Wifi | Bluetooth | 11 uur playback time | Google Assistant | Far-field microfoons  | IP56 Rating

De Sonos Move is de enige portable speaker in de line-up van Sonos. De speaker levert een breed geluid dat zich dankzij automatische Trueplay tuning aanpast aan de omgeving waar je de speaker gebruikt voor een prachtig uitgebalancerd en rijk geluid.

De Sonos Move is weerbestendig en schokbestendig dankzij de IP56 rating. Gebruik hem niet als bowlingbal, maar hij kan gerust een stootje hebben als je ermee op pad bent. Het is tenslotte ook een speaker die je telkens weer moet verplaatsen dus heel uitzonderlijk is dit niet, want bijna alle portable speakers hebben wel een bepaalde schok- en waterbestendigheid. Check de productvideo om te zien hoe Sonos de speaker getest heeft en waar deze tegen bestand is.

De Move bedien je met je stem dankzij de geïntegreerde Google Assistant, de Sonos App, Apple Airplay 2 of met de capacative touchbediening. Als je niet in de buurt bent van wifi of er geen toegang tot hebt kan je altijd muziek blijven streamen via bluetooth vanaf een bron zoals je smartphone, tablet of laptop.

Sonos Move Kopen of meer informatie?

Klik op de onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen.

1 Pluspunten

 • Professionele en brede geluidsweergave

 • Geïntegreerde Google Assistent

 • Wifi + Bluetooth

 • Automatische Trueplay Tuning

 • Water- en schokbestendig

 • Capacative touch bediening

 • Apple Airplay 2 support

Minpunten

 • De prijs

 • Vanwege het formaat en het gewicht (3 kg) is de speaker niet super draagbaar.

2 Het geluid

De Sonos Move beschikt over twee digitale D-klasse versterkers. De woofer met een diameter van 16 centimeter in het midden van de speaker zorgt voor kraakheldere midden tonen en een verassend diepe bas tot weo 45 Hz. De tweeter met een diameter van 2 cm levert een heledere en nauwkeurige respons in de hoge frequenties. De tweeter staat naar beneden gericht voor een zo goed mogelijke verspreiding van het geluid waardoor de speaker zeer goed in de buitenlucht presteert. De hoge tonen snijden werkelijk door de buitenlucht heen als een warm mes door de boter.

De Move is een stukje veelzijdiger in zijn geluidsweergave dan bijvoorbeeld de Sonos One of One SL. Hij functioneert uitstekend in je multiroom systeem als je de Move thuis, binnen hebt staan. Hier hoor je dan ook het grootste verschil tussen de Move en de One of One SL. De bas van de Move is een stuk dieper en krachtiger dan die van de One of One SL. Dit zal je ook absoluut nodig hebben als je de speaker veelvuldig buiten gaat gebruiken. Als je in je multiroom systeem een Sonos Sub hebt wordt de bas deels overgenomen door de Sub. Hierdoor sluit dus ook de Move uitstekend aan in je multiroom systeem.

2.1 Automatische TruePlay Tuning

Automatische TruePlay Tuning zorgt voor automatische calibratie van het geluid aan de omgeving waar de speaker zich in bevindt. Staat je de afstelling van de speaker toch niet helemaal aan omdat je de bas iets te krachtig vindt of juist iets te slapjes? Dan open je gewoon de Sonos app en stel je de equalizer handmatig naar gelang af op je eigen smaak. Trueplay maakt gebruik van de far-field microfoon in de speaker om van tijd tot tijd de omgeving te controleren. Staat de microfoon uit dan zal TruePlay zijn werk ook niet meer kunnen doen. Daarnaast werkt TruePlay alleen als je de speaker in wifi stand gebruikt. Bij bluetooth streaming werkt TruePlay niet.

3 Het ontwerp

De Sonos Move heeft naast het minimalistisch Sonos design ditmaal een handig handvat aan de achterkant zitten om de 3 kilo wegende speaker mee te tillen. Onderschat het formaat en het gewicht van de speaker dasn ook niet. Het is geen kleine pocket speaker die je met gemak mee neemt in je rugzak. Hij is groot en voor een portable speaker relatief zwaar. Zoek je een compacte maar toch krahtige speaker van voldoende kwaliteit om als portable speaker te gebruiken? Werp dan eens een blik op de JBL Charge 4 of de Xtreme 3.

De voorkant en zijkanten van de speaker zijn aan de buitenkant gemaakt van een standaard gril. De rest van de behuizing is gemaakt van een soort rubber achtig plastic. De speaker is met een IP56 rating stoot- en waterbestendig. Laat de speaker alleen niet in een gigantische stortbui buiten staan en dompel de speaker niet onder. Daarvoor is de IP rating te laag. Sonos geeft zelf aan de als de speaker valt, deze niet breekt of stuk gaat. We hebben dit echter niet zelf op de proef gesteld aangezien we de €399,00 dure speaker niet kapot willen maken.

Aan de achterkant zit onder het handvat de aan- en uitknop, modusknop voor wifi en bluetooth, de knop om te verbinden met je Sonos-systeem bij het installeren en daaronder een USB-C poort om de speaker onderweg op te laden als je de Charging Dock niet bij hebt.

Let op: Er wordt niet standaard een USB-C kabel geleverd bij de Sonos Move.

Sonos Move Kopen of meer informatie?

Klik op de onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen.

4 De bediening

Google Assistant: Met de 6 ingebouwde Far-field microfoons met slimme echt onderdrukking kan je vanuit een wijde omgeving de speaker aansturen door hem spraakcommando’s te geven. Vraag Google taken in te plannen in je agenda, je wekker te zetten of een bepaald nummer op te zetten en nog veel meer.

Amazon Alexa: Sonos heeft Amazon Alexa toegelaten als spraak assistent.

Sonos App: Ook de Sonos Move kan je met de Sonos app bedienen en in je mutiroom geluidssysteem integreren.

Apple Airplay 2: Als je al meerdere/andere apparaten op je Apple Airplay 2 account hebt staan kan je deze app ook als platform gebruiken om de speaker mee aan te sturen in plaats van de Sonos app.

Bluetooth streamen: Heb je even geen wifi verbinding? Geen enkel probleem, de speaker beschikt gewoon over bluetooth om je bron mee te koppelen. Zo kan je altijd muziek streamen  naar de spaker. Ook kunnen gasten tijdens een barbecue eventjes de DJ spelen en de speaker met hun smartphone of tablet koppelen.

Capacative touchbediening: Aan de bovenkant van de speaker zitten knoppen die je met de touchbediening aanstuurt. Dit zijn de volumeknop, play/pauze knop, volgende/vorig nummer en de microfoon die je aan en uit kan zetten voor meer privacy als je de spraak assistent niet gebruikt.

5 Sonos Move Charging Dock

Een groot voordeel van de Sonos Move is de standaard meegeleverde charging dock. Godzijdank hoeven we de charging dock niet los aan te schaffen. Iets waar merken als Sonos en Apple nog wel eens voor willen kiezen om hun producten te upsellen. Het is belangrijk om te vermelden dat de charging dock enkel binnen gebruikt kan worden. Hij is namelijk niet waterdicht.

Batterijduur: Als je de Move niet binnen in de charging dock hebt staan en je neemt hem mee op pad, draait de speaker op de ingebouwde accu. Op middelmatig volume draait de speaker tot 10 uur op een volledig opgeladen batterij. Ga je de speaker op een hoger volume gebruiken kom je bij lange nan iet op 10 uur playback time. Wij kwamen bij een volume van ongeveer 80% tot 5 en een half uur playback time. In de Sonos app kan je altijd zien hoe vol de batterij van de Sonos Move nog is.

6 Aankoop advies

De Move van Sonos is geen portable speaker die je aanschaft zonder dat je andere Sonos speakers in huis hebt, of van plan bent in huis te halen. Daar is de Move simpelweg te duur voor. Het grote voordeel van de Sonos speakers is dat ze allen simultaan prachtig samenwerken in de Sonos app als multiroom geluidssysteem. Ben je enkel en alleen op zoek naar een speaker die je her en der mee naartoe kan nemen? Dan zijn er voldoende gelijkwaardige alternatieven als het aankomt op geluidskwaliteit. Denk aan de JBL Xtreme 3, UE Megablast of de Marshall Kilburn 2. Deze zijn specifiek ontwikkeld om als stand-alone draagbare speaker te functioneren. Dan krijg je simpelweg meer ‘bang for your buck.’

Beschik je wel over één of meerdere Sonos speakers in huis is de Move een prachtige aanvulling. Waar de Move in onze optiek en ervaring vooral in uitblinkt is het feit dat je de speaker te pas en te onpas kan verplaatsen binnen en/of buitenshuis, maar tevens in de charging dock een vaste plaats in je huis kan geven. Daarnaast kan je de speaker af en toe meenemen naar een barbecue bij vrienden of op vakantie als je bijvoorbeeld ergens een vakantiehuisje huurt. Dan ben je altijd in staat professioneel geluid mee te nemen en ervan te genieten.

7 Productvideo

8 Standaard meegeleverd

 • De speaker
 • Oplaadstation
 • Draagtas
 • Snelstartgids

10 Specificaties Sonos Move

SoortSpecificatie
MerkSonos
TypeBluetooth speaker, Smart speaker
KleurenZwart, Wit
Hoogte24 cm
Breedte12,5 cm
Diepte16 cm
Gewicht3 kilo
Batterijduur
Minimaal 10 uur
Input USB-C
Frequentiebereik45Hz tot 20 kHz
CertificeringIP56

Sonos Move Kopen of meer informatie?

Klik op de onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen.