Sonos One (Gen 2) | Smart Speaker met Rijk Geluid geschikt voor Sonos Multiroom

Twee D-klasse versterkers | 6 Far-field microfoons | Apple Airplay 2 | Wifi | Vochtbestendig

De Sonos One Gen 2 is het goudhaantje van Sonos. De smart speaker met het kenmerkend rijke Sonos geluidskarakter is bij uitstek geschikt voor het Sonos Multiroom geluissysteem dat je met de Sonos app aanstuurt. Sonos heeft Amazon Alexa en Google Assistent toegelaten om als digitale spraak assistent te dienen. Met dank aan de integratie van Google Assistent is het nu ook mogelijk om de Sonos One in je Google Home ecosysteem te integreren.

De speaker heeft ook ‘capacative touch bediening‘ gekregen. Je kan bijvoorbeeld op de bovenkant van de speaker het volume omhoog of omlaag schuiven. Verderop in dit artikel behandelen we alle featurs van de Sonos One.

Sonos One aanschaffen of meer informatie?

Klik op de onderstaande Affiliate links voor de meest up to date Sonos aanbiedingen.

1 Pluspunten

  • Professioneel geluidsweergave

  • Multiroom speaker met wifi

  • Geïntegreerde Google Assistent & Amazon Alexa

  • Capacative touch bediening

  • Apple Airplay 2 support

  • Generiek Sonos design dat bij iedere huisinrichting past

Minpunten

  • De speaker is niet draadloos te gebruiken

  • Geen bluetooth ondersteuning

2 Professioneel geluid

De Sonos One beschikt over twee ingebouwde D-klasse versterkers. Deze versterkers sturen de drivers aan in de speaker. Eentje voor de woofer die de midden tonen en bas produceert en eentje voor de tweeter. De tweeter levert de hoge tonen. De midden tonen en hoge tonen zijn werkelijk van topkwaliteit; loepzuiver, krachtig en gedetailleerd. Dit is waar de Sonos One in uitblinkt.

De speaker levert geen uiterst gedetailleerde bas, deze is wel afdoende aanwezig en in balans met de andere tonen. Om een professionele en krachtige bas en krachtige bas toe te voegen heb je de losse Sonos Sub. Het geluid van Sonos speakers komt dan ook het beste tot zijn recht als je meer dan één speaker aangesloten hebt op je multiroom netwerk. Pas dan krijg je een prachtig stereo geluidsweergave. Heb je slechts één speaker in huis dan zal deze wel met gemak een middelgrote kamer van prachtig geluid voorzien maar is er geen stereo weergave of diepe donderende bas.

3 Het ontwerp van de speaker

Alle speakers van Sonos hebben een generiek ontwerp wat in iedere huisinrichting past. Zo ook de Sonos One. Het is de kleinste speaker uit het assortiment van Sonos. Hij is verkrijgbaar in mat wit en in het mat zwart.

Wat opvalt aan de speaker is dat er aan de bovenkant capacative touch bediening zit. Hiermee bedien je het volume, (omhoog/omlaag) volgend nummer of terug, play/pauze en je kan de microfoon op mute zetten. Daarnaast zit er op de bovenkant nog een ledlampje verwerkt die je erop wijst dat de microfoon aan staat of juist niet.

Sonos One weegt 1,85 kilogram en is 16,14 cm hoog, 11,9 cm breed en 11,9 cm diep. We hebben zelf twee speakers in de hoeken van onze woonkamer hangen die we met een muurbeugel hebben bevestigd. Ze zijn het mooist weggewerkt en komt het geluid het beste tot zijn recht omdat de speaker vrij spel heeft om geluid door de ruimte heen te verspreiden. Je kan de speaker ook ophangen of neerzetten op de badkamer omdat hij spatwaterdicht is. Hij is dus niet waterbestendig en je kan de speaker dus ook niet onder waterdompelen. Maar hij is wel ontworpen om in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid te gebruiken.

Niet portable: In tegenstelling tot de Sonos Move is de One niet draadloos te gebruiken. Het is geen portable speaker. Hij heeft altijd een voedingskabel nodig omdat er geen oplaadbare batterij ingebouwd is. Het is echt een speaker die je een mooi plekje geeft in huis en/of ophang aan een beugel.

Sonos One aanschaffen of meer informatie?

Klik op de onderstaande Affiliate links voor de meest up to date Sonos aanbiedingen.

4 Smart Speaker – De spraak assistenten

Sonos heeft 6 Far Field microfoons in de speaker weten te integreren. Zo maakt het niet uit waar je ten opzichte van de speaker staat of zit. Hij zal altijd je mooie stem opvangen zodat de spraakopdracht die je uitgeeft altijd zo correct mogelijk verwerkt zal worden. Als de speaker je opdracht heeft ontvangen geeft hij een geluidssignaal af om je te laten weten dat er een antwoord wordt geproduceerd.

Een mooi staaltje technologie is de slimme echo onderdrukking van Sonos. Deze zorgt ervoor dat als je een commando aan de spraakassistent geeft terwijl de muziek aan staat, de speaker je nog steeds goed kan verstaan. Zo hoef je niet als een schaap te staan blaten tegen de speaker en kan je gewoon in een rustige toon je commando uitspreken. De spraak assistent is met één druk op de knop uit te schakelen voor meer privacy in huis wanneer dit gewenst is.

4.1 Google Assistent

Met de geïntegreerde Google Assistent kan je het nieuws checken, het weer opvragen, muziek streamen, je wekkers of alarmen instellen en random vragen stellen aan Google. Je kan tevens je speaker aan je Google Home ecosysteem toevoegen. Om de spraak assistent te activeren hoef je enkel “Hey Google” uit te spreken gevolgd door het commando.

4.2 Amazon Alexa

Gebruik Alexa om Amazon Music, Apple Music, Spotify, Audible, Tuneln, Pandora Deezer en iHeartRadio aan te sturen. Uiteraar beschik je ook over Alexa om al je vragen aan te stellen en taken in te voeren. We zijn wel van mening dat Alexa nog een stuk tekort komt ten opzichte van de Google Assistent ook al wordt ook Alexa steeds slimmer.

5 Sonos One vs Sonos One SL

Het voornaamste verschil tussen de One en One SL is dat de One SL geen smart speaker is. Er zitten geen microfoons ingebouwd. Verder hebben de speakers hetzelfde gewicht en exact dezelfde afmetingen. De One SL is dus in principe een gestripte uitvoering van de One. Als je niet van plan bent gebruik te maken van de spraak assistent raden wij het sterk aan om de One SL aan te schaffen in plaats van de One. Je betaald namelijk een aanzienlijk stuk minder voor de One SL.

6 Aansluiten & installeren

Binnen 10 minuten heb je de speaker aangesloten en geïnstalleerd. Je download na het inpluggen van de speaker de Sonos controller app. Er is recentelijk een nieuwe uitvoering van de Sonos app uitgekomen, namelijk de Sonos S2. De Gen 2 is hier compatibel mee dus je hoeft niet de vorige versie te downloaden. De app neemt je door het installatieproces met tekst en afbeeldingen waardoor het installeren niets meer voorsteld.

De Sonos App kan je bijvoorbeeld met je Spotify of Deezer account koppelen om alles vanuit de app aan te sturen. Je kan de app ook wat meer als een platform zien dan een simpele app omdat je al je accounts kan koppelen met de app en die vanuit de Sonos S2 app aan kan sturen. Ook kan je de speaker aan verschillende kamers/ruimtes toewijzen, speakers groeperen en de verschillende volumes aansturen per speaker. Met de update naar S2 is de app ook een stukje gebruiksvriendelijker geworden.

7 Aankoop advies

De Sonos One als losse speaker is een oké keuze om als huiskamer speaker te gebruiken. Het geluid is nagenoeg van professionele kwaliteit ideaal voor de audiofiel en met dank aan de Sonos app is het makkelijk om andere diensten aan te sturen.

Toch is hopelijk het inzicht ingedaald dat de One als losse, alleenstaande speaker, niet voldoende ‘bang for your buck’ levert. Je krijgt namelijk geen portable (bluetooth) speaker die je elders kan gebruiken.

De Sonos One is een speaker die je aanschaft als je van plan bent in je huis een multiroom geluidssysteem te installeren. Dan komt hij het beste tot zijn recht. Binnen het Sonos systeem. Dan kan je met de Sonos One als enkele speaker of als paar, starten met het multiroom systeem, om het vervolgens uit te breiden. Je kan ook direct een bundel aanschaffen om zo tegelijkertijd een prettige bundel korting te scoren. Want Sonos speakers zijn alles behalve een budget oplossing voor geluid met een degelijke kwaliteit.

8 Productvideo

Sonos One aanschaffen of meer informatie?

Klik op de onderstaande Affiliate links voor de meest up to date Sonos aanbiedingen.