Sonos Roam vs JBL Charge 5 | De Titanenstrijd barst los!

Met de Sonos Roam heeft Sonos de missende link in zijn line-up toegevoegd. Ze slaan de kop op de spijker en leggen de taart op de kers. Met de Sonos Roam zijn ze in staat direct te concurreren met een van de meest populaire en gangbare draagbare bluetooth speaker: De JBL Charge 5.

Wij hebben voor je uitgezocht wat de verschillen tussen de twee speakers zijn en welke toegevoegde waarde de verschillende features hebben. Lees snel verder om te kijken met welke speaker jij het beste af bent en welke het beste aansluit op jóuw behoeftes.

Sonos Roam vs JBL Charge 5

1 Sonos Roam vs JBL Charge 5 in het kort

Hieronder vind je de belangkrijkste kenmerken en featuers van beide speakers kort op een rijtje. Vervolgens gaan we wat dieper op de verschillende facetten in zodat je alle verschillen duidelijk in beeld hebt.

Features & Kenmerken Sonos Roam:

 • €179,-
 • Gedetailleerd geluid
 • Bluetooth & WiFi
 • Sonos Multiroom compatibel
 • Sound Swap
 • Apple Airplay 2 compatibel
 • TruePlay Tuning
 • Equalizer in de app
 • Batterijleven van 10 uur
 • Compatibel met Digitale spraakassistenten
 • IP67 waterbestendig en stofdicht
 • 400 Gram

Features & kenmerken JBL Charge 5:

 • €179,-
 • Krachtig geluid en smeuïge bas
 • Bluetooth
 • JBL Partyboost
 • Batterijleven van 20 uur
 • IP67 waterbestendig en stofdicht
 • 960 gram

Meer informatie of de Sonos Roam of Charge 5 Kopen?

Klik op de onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen.

2 Performance

Onder de motorkap van de bluetooth speakers vind je de belangrijkste features en eigenschappen. Hier haal je het meeste waarde uit als gebruiker. Want hier wordt tenslotte het geluid geproduceert en zitten de technologische snufjes verstopt. We poppen de moterkap open en dit zijn de uitkomsten.

 1. De drivers: De Roam heeft een racetrack driver (woofer) en een tweeter vs De Charge 5 heeft een racetrack driver, een tweeter en twee passieve radiatoren.
 2. De versterkers: De Roam heeft twee H-klasse versterkers vs De Charge 5 heeft een DSP versterker.
 3. Het geluid: De Roam heeft een verfijnd en gelaagd geluid vs De Charge 5 heeft een intens resonerende en krachtige bass. Het geluid van de Charge 5 is minder verfijnd.
 4. Equalizer: De Roam heeft in de Sonos app een equalizer om het geluid te personaliseren vs De Charge 5 beschikt niet over een equalizer.
 5. Soundstage: De Roam heeft een kleinere soundstage en minder bereik vs De Charge 5 heeft een groter bereik
 6. Frequentiebereik: Het frequentiebereik van de Sonos Roam is nog niet bekend vs De Charge 5 heeft een frequentiebereik van 65Hz – 20kHz.
 7. Batterijleven: De Roam heeft een gemiddeld batterijleven van 10 uur vs De Charge 5 heeft een gemiddeld batterijleven van 20 uur.
 8. Ingebouwde microfoons: De Roam heeft Far-Field microfoons vs De Charge 5 heeft geen enkele microfoon.
 9. TruePlay Tuning: De Roam beschikt over TruePlay Tuning vs De Charge 5 heeft geen vergelijkbare feature.
 10. Powerbank: De Roam kan niet als powerbank functioneren vs De Charge 5 heeft wel een powerbank functie.
Sonos Roam performance
JBL Charge 5 exploded

3 Connectiviteit

Ook in de connectiviteit zitten vele verschillen tussen de speakers. De Sonos Roam biedt meer mogelijkheden dan de Charge 5. Dit komt voornamelijk omdat de Roam over WiFi beschikt en de Charge 5 niet.

Hiermee is de Roam in staat een aantal features te bieden die een speaker zonder WiFi nooit zou kunnen bieden. Het gaat hierbij om de mogelijkheid een digitale spraakassistent te bedienen, maar ook de multiroom compatibiliteit is een enorm verschil tussen de speakers. JBL kan hier met zijn Partyboost niet tegenop boksen.

 1. Bluetooth versie: De Roam heeft Bluetooth 5.0 vs De Charge 5 heeft Bluetooth 5.1
 2. WiFi: De Roam ondersteunt WiFi 5. Als je de speaker in WiFi modus gebruikt en je naar buiten loopt, schakelt hij automatisch om naar Bluetooth modus als je gekoppeld bent met een bron vs De Charge 5 heeft helemaal geen WiFi.
 3. Multiroom: De Roam is compatibel met het intuïtieve Sonos Multiroom systeem en de Sonos app vs De Charge 5 heeft alleen JBL Partyboost. Met Partyboost kan je meerdere JBL Speakers die over Partyboost beschikken met elkaar koppelen voor een stereo setup.
 4. Digitale spraakassistenten: De Roam is een smart speaker en compatibel met de bekende digitale spraakassistenten vs De Charge 5 is niet compatibel met digitale spraakassistenten en dus géén smart speaker.
 5. Sound Swap: De Roam beschikt over een nieuwe feature genaamd Sound Swap vs De Charge 5 heeft buiten Partyboost om geen vergelijkbare feature.
 6. Apple Airplay 2: De Roam is compatibel met Airplay 2 van Apple vs De Charge 5 is daar niet compatibel mee.
Sonos Roam speaker
JBL Charge 5

4 Fysieke kenmerken

 1. Afmetingen: De Sonos Roam is 16,8 x 5,9 x 6,2 cm groot vs De Charge 5 is 9,65 x 22,3 x 9,4 cm groot.
 2. Gewicht: De Roam weegt 400 gram vs De Charge 5 weegt 960 gram.
 3. IPX Rating: De Roam heeft een IP67 rating vs De Charge 5 heeft ook een IP67 rating. Dit maakt beide speakers waterbestendig en stofdicht.
 4. Beschikbare kleuren: De Roam is verkrijgbaar in Shadow Black en Lunar White vs De Charge 5 is verkrijgbaar in negen verschillende kleuren/stijlen.
 5. Vorm: De Roam heeft een driehoekvormig ontwerp vs De Charge 5 heeft een rond/ovaal ontwerp.
 6. Antislip: Beide speakers hebben antislip noppen/ribbels zodat hij goed op zijn plek blijft staan op natte ondergronden.
 7. Charging Dock: De Roam is compatibel met de Sonos Roam Charging Dock vs De Charge 5 kan je alleen opladen met een USB-C naar USB-A kabeltje.

Meer informatie of de Sonos Roam of Charge 5 Kopen?

Klik op de onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen.
Sonos Roam waterdichte smart speaker
JBL Charge 5 IP67 waterdicht

5 Conclusie

De JBL Charge 5 is een kale speaker die vooral veel power heeft. Hij is bij uitstek geschikt om een oorverdovend volume te produceren. Hij is robuust en makkelijk in gebruik. Goed vormgegeven maar niet bijzonder verfijnd. De Charge 5 is in onze optiek vooral geschikt voor de wat jongere consument die graag muziek luistert op hoge volumes en niet perse een speaker wil die een verfijnd geluid produceert.

De Sonos Roam heeft daarentegen minder power onder de motorkap. Wat hij wel heeft is een betere connectiviteit omdat hij over wifi beschikt. Hiermee kan je hem in het Sonos multiroom systeem integreren. Ook beschik je hierdoor over digitale spraakassistenten. Hij heeft een generiek en strak design zonder al te veel tierelantijntjes. De geluidskwaliteit is wat verfijnder en je hoort meer details terug. Maar voor een stevig huis- of tuinfeest heb je aan één Sonos Roam niet voldoende. Dan moet je kijken naar de €399,- kostende Sonos Move.

6 Aankoop advies

Als je niet in een studentenhuis woont of op wekelijkse basis een huisfeest voor 100 man geeft, adviseren we de Sonos Roam. Je hebt veel breder palet aan mogelijkheden en de speaker levert topkwaliteit geluid. Hij heeft weliswaar iets minder power maar de voordelen van de Roam geven de Charge 5 het nakijken. Bovendien, je kan een Sonos speaker ook altijd makkelijker slijten voor een goede prijs op marktplaats als je er op uit gekeken bent.

Twijfel je nog? Schaf beide speakers aan en probeer ze een weekje uit. Je kan dan altijd de speaker die je het minst aan staat terug sturen en je geld terug krijgen als je de speaker netjes in nieuwstaat terugstuurt.

Meer informatie of de Sonos Roam of Charge 5 Kopen?

Klik op de onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen.