Sonos Roam vs Sonos Move | Wat zijn de verschillen?

Sinds 24 september 2019 is de Sonos Move (~€399,-) verkrijgbaar. Het was de eerste portable bluetooth speaker van Sonos. Na het succes van de Move komt Sonos met een tweede bluetooth speaker: de Sonos Roam. (€179,-) De release datum van de Roam is 20 april 2021

De Roam is een stuk compacter dan de Move en beschikt over een andere set features en eigenschappen. We gaan de twee speakers vergelijken en de verschillen + overeenkomsten overzichtelijk voor je opsommen. Zo weet je welke speaker het beste aansluit op jóuw behoefte en kan je aan het einde van dit artikel de juiste aankoop beslissing maken.

Sonos roam vs Sonos Move

1 Samenvatting

De belangrijkste verschillen concreet op een rij:

 • De drivers: De Roam heeft een racetrack driver (woofer) en een tweeter vs De Move heeft een woofer van 16 cm en een tweeter die naar beneden staat gericht. Dit laatste zorgt voor een beter verspreiding van het geluid bij de Sonos Move.
 • De versterkers: De Roam heeft twee H-klasse versterkers vs De Move heeft twee D-klasse versterkers.
 • Soundstage: Hoewel de Sonos Roam nog niet uit is op moment van schrijven en de soundstage nog niet in de praktijk vergeleken kan worden. Is het zo klaar als een klontje dat de soundstage van de Sonos Roam niet zo vol en groot is vs de Sonos Move die meer kracht heeft en een groter bereik heeft.
 • Bluetooth versie: De Roam heeft Bluetooth versie 5.0 vs De Move heeft Bleutooth versie 4.1.
 • WiFi: De Roam ondersteunt WiFi 5 vs De Move ondersteunt WiFi 4.
 • Sound Swap: De Roam beschikt over Sound Swap vs De Move heeft dit niet.
 • Schakelen: De Roam schakelt automatisch van wifi modus naar bluetooth als je hem mee naar buiten neemt en al gekoppeld bent met een bron vs De Move heeft dit niet en zal je handmatig de verbinding om moeten zetten.
 • Afmetingen: De Roam is 16,8 x 5,9 x 6,2 cm groot vs De Move is 24 x 12,5 x 16 cm groot.
 • Gewicht: De Roam weegt 400 gram vs De Move weegt 3 kilo.
 • IPX Rating: De Roam heeft een IP67 rating vs De Move heeft een IP56 rating. Dit houdt in dat de Roam een stuk beter tegen water en stof kan dan de Move. De Roam is dus robuuster. Sonos noemt de Move “weerbestendig.”

Meer informatie of de Sonos Roam of Sonos Move Kopen?

Klik op de onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen.

2 Performance

De verschillen

 1. De drivers: De Roam heeft een racetrack driver (woofer) en een tweeter vs De Move heeft een woofer van 16 cm en een tweeter die naar beneden staat gericht. Dit laatste zorgt voor een beter verspreiding van het geluid bij de Sonos Move.
 2. De versterkers: De Roam heeft twee H-klasse versterkers vs De Move heeft twee D-klasse versterkers.
 3. Soundstage: De soundstage van de Sonos Roam is niet zo vol en groot vs De Sonos Move die meer kracht heeft en een groter bereik heeft.
 4. Batterijleven: De Roam heeft een batterijleven van 10 uur vs De Move heeft een batterijleven van 11 uur.
 5. Capacative Touch: De Roam beschikt niet over capacitive touchbediening vs De Move heeft dit wel.

De overeenkomsten 

 1. TruePlay Tuning: Beide speakers beschikken over TruePlay. TruePlay kalibreert het geluid van de speaker automatisch. Hierdoor klinkt hij altijd zo optimaal mogelijk in iedere omgeving. Dit doen ze door gebruik te maken van de far-field microfoons. Kanttekening: TruePlay werkt alleen in wifi modus.
 2. Far-Field Microfoons: Beide speakers beschikken over meerdere far-field microfoons. Dit zorgt ervoor dat de speakers accuraat je commando’s ontvangen/verstaan als je een van de digitale spraakassistenten aan het bedienen bent. Ook meten de speakers hiermee omgevingsgeluiden die gebruikt worden bij het kalibreren.
 3. Privacy mode: Beide speaker hebben een privacy modus als je het knopje van de microfoon indrukt.
Sonos Roam Design
Sonos Move handvat en mount

3 Connectiviteit

De verschillen

 1. Bluetooth versie: De Roam heeft Bluetooth versie 5.0 vs De Move heeft Bleutooth versie 4.1.
 2. WiFi: De Roam ondersteunt WiFi 5 vs De Move ondersteunt WiFi 4.
 3. Sound Swap: De Roam beschikt over Sound Swap vs De Move heeft dit niet.
 4. Schakelen: De Roam schakelt automatisch van wifi modus naar bluetooth als je hem mee naar buiten neemt en al gekoppeld bent met een bron vs De Move heeft dit niet en zal je handmatig de verbinding om moeten zetten.

De overeenkomsten

 1. Sonos app: Beide speakers zijn te bedienen met de Sonos app waar je de speaker kan toevoegen in je multiroom groepen.
 2. Apple Airplay 2: Beide speakers zijn compatibel met Apple Airplay 2
 3. USB-C: Beide speakers hebben een USB-C poort.
 4. Digitale spraakassistenten: Beide speakers zijn compatibel met je standaard digitale spraakassistenten: Google Assistent, Siri, Amazon Alexa.

Meer informatie of de Sonos Roam of Sonos Move Kopen?

Klik op de onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen.
Sonos Roam waterdichte smart speaker
Sonos Move fysieke kemerken

4 Design

De verschillen

 1. Afmetingen: De Roam is 16,8 x 5,9 x 6,2 cm groot vs De Move is 24 x 12,5 x 16 cm groot
 2. Gewicht: De Roam weegt 400 gram vs De Move weegt 3 kilo.
 3. IPX Rating: De Roam heeft een IP67 rating vs De Move heeft een IP56 rating. Dit houdt in dat de Roam een stuk beter tegen water en stof kan dan de Move. De Roam is dus iets robuuster. Sonos noemt de Move daarentegen “weerbestendig.”

De overeenkomsten

 1. Kleuren: Beide speakers zijn verkrijgbaar in het zwart en in het wit.
 2. Karakteristiek ontwerp: Beide speakers hebben het generieke Sonos ontwerp dat in ieder interieur past.
 3. Charging Dock: Beide speakers zijn compatibel met hun eigen charging dock. De Sonos Roam Charging Dock wordt alleen niet standaard meegeleverd.
Sonos Roam bediening
Sonos Move smart speaker

5 Conclusie

De Sonos Roam is natuurlijk anderhalf jaar jonger dan de Sonos Move. Hij is hierdoor uitgerust met wat nieuwere technologiën en features. De Move is wel weer stukken krachtiger en heeft een grotere soundstage.

Maar als je kijkt naar de draagbaarheid is de Roam veel makkelijker mee te nemen naar het park, je vrienden of het zwembad. Je glipt hem zo in je tas en gaan met die Sonos banaan. Je levert hierdoor wel in op power.

In onze optiek heb je meer aan de Roam als je op zoek bent naar een bluetooth speaker van top kwaliteit die je overal mee naar toe gaat nemen. De Sonos Move is een uitstekende uitkomst als speaker voor in en om het huis. Als je bijvoorbeeld een grote tuin hebt en daar ook wilt genieten van Sonos kwaliteit, vult de Move je Sonos Multiroom uitstekend aan.

Meer informatie of de Sonos Roam of Sonos Move Kopen?

Klik op de onderstaande Affiliate links voor de meest up to date aanbiedingen.