Sonos Roam | De compacte smart speaker is het roomtoetje van Sonos

Het nieuwste ei dat Sonos gelegd heeft is een heerlijke opgeklopt roomtoetje. De Roam is een compacte smart speaker die je overal mee naartoe kan nemen. De speaker beschikt over een nieuwe feature die Sound Swap heet, TruePlay, Wifi, Bluetooth, weegt 450 gram en heeft een batterijleven van ongeveer 10 uur.

Het nieuwe paradepaardje van Sonos zullen we fier bij de teugels pakken eenmaal deze op de markt is. We zullen je dan op de hoogte stellen van onze bevindingen in onze review. We moeten nog wel even geduld hebben helaas. Want de release datum van de Sonos Roam is pas 20 April 2020.

De Roam heeft veel weg van de Denon Envaya en zal moeten concurreren met de JBL Charge 5. Hoe de Sonos Roam gaat klinken, daar kunnen we alleen nog maar over speculeren. We werpen tot die tijd onze blik op de specs, het design en de features.

Sonos Roam

1 Draagbare smart speaker

De Sonos Raom is net als alle andere speakers van Sonos (op de One SL na) een smart speaker. Wat de Roam en Move anders maken dan de rest is dat ze draagbaar zijn dankzij de ingebouwde accu en over Bluetooth beschikken. Het geluid wordt geproduceert door twee drivers: een racetrack woofer en een tweeter. In de speaker zitten twee H-klasse versterkers. Deze combinatie zorgt er hopelijk voor dat we tot in de late uurtjes met genot naar de speaker kunnen luisteren.

Sound Swap

De nieuwste feature van Sonos is Sound Swap. Met Sound Swap ben je in staat content die op de Roam afspeelt te projecteren/kopiëren naar andere Sonos speakers. Je moet hiervoor de pauze/play knop ingedrukt houden tot je het derde geluidssignaal hoort. De Roam scant dan de omgeving naar Sonos speakers door middel van ultrasoon geluid. Ben je bijvoorbeeld buiten muziek aan het luisteren met de Roam en ga je naar binnen? Dan hoef je de speaker maar in de buurt van bijvoorbeeld je Sonos One of Sonos Five te houden, de knop ingedrukt houden, om vervolgens binnen op al je Sonos speakers verder te luisteren.

TruePlay

Je hoeft geen Techie te zijn om de speaker af te stemmen op zijn omgeving. Daar heeft hij TruePlay voor. Het maakt niet uit hoe de speaker staat. Staand of liggend. TruePlay kalibreert het geluid zodat de speaker optimaal klinkt in iedere omgeving. Dit doet hij door gebruik te maken van de ingebouwde far-field microfoons. Aangezien de speaker zelf weet of hij rechtop staat of ligt, zal er naar alle waarschijnlijkheid ook een gyroscoop in zitten.

Sonos Roam Onderdelen - Exploded
Sonos Roam bediening

2 Connectiviteit

De Sonos Roam is de tweede portable speaker van Sonos. Hij beschikt niet alleen over Wifi 5 maar ook over Bluetooth 5.0. Als je de speaker niet buiten je huis gebruikt in bluetooth modus kan je de speaker zoals we van Sonos gewend zijn en verwachten gewoon integreren in je Sonos Multiroom. Dit doe je door gebruik te maken van de Sonos S2 Controller app. Ook is de speaker compatibel met Apple Airplay 2.

Automatisch schakelen

De speaker schakelt automatisch van wifi modus naar bluetooth modus als je de speaker mee naar buiten neemt. Dus stel je bent binnen muziek aan het afspelen via je netwerk en je loopt met de speaker naar buiten toe. Dan schakelt hij automatisch naar bluetooth als je gekoppeld bent met een bluetooth bron.

Digitale spraakassistenten

Google assistent is geïntegreerd in de speaker en hij is compatibel met Siri en Alexa van Amazon. Met dank aan de far-field microfoons vangt de speaker accuraat je commando’s op zodat je niet als een dolle hoeft staan te schreeuwen en telkens je commando moet herhalen.

Niet te gebruiken als surround speakers

Helaas is de Roam niet te gebruiken als surround speaker in je home cinema opstelling van Sonos. Dus als je een Sonos Arc, Beam of Playbar hebt staan/hangen. Dan heb je niet de mogelijkheid om twee Sonos Roam speakers in die groep als surround speakers te integreren.

We hadden gehoopt dat dit wel mogelijk zou zijn omdat het een goedkoop alternatief zou bieden op de duurdere Sonos One en One SL. Sonos maakt dit waarschijnlijk onmogelijk omdat men anders minder andere speakers gaat verkopen. Maar hopelijk is de vraag naar deze optie dermate hoog, dat in de nabije toekomst ze dit met een software update alsnog mogelijk maken.

Sonos Roam waterdichte smart speaker
Sonos Roam Design

3 De vormgeving

Sonos heeft ervoor gekozen de Roam een flink stuk compacter te maken dan de Sonos move. Het is duidelijk dat Sonos wil gaan concurreren met o.a. de populaire JBL Charge 5. De speaker heeft verder het kenmerkende Sonos design. Strak en minimalistisch. Zo past hij in ieder interieur.

Wat opvalt is het driehoekig ontwerp. Het deed ons enorm denken aan de Denon Envaya. Het prettige aan de vorm is dat je de speaker hierdoor stabiel op zijn kant legt maar ook rechtop kan zetten. Je merkt namelijk bij veel andere speakers die een ronde body hebben dat ze wat sneller van hun plaats rollen.

De siliconen pootjes onder de speaker zorgen ervoor dat hij ook op natte oppervlakken op zijn plaats blijft. Dat is ideaal als je hem bijvoorbeeld aan de rand van het zwembad legt terwijl je lekker ligt te dobberen. Dit kan makkelijk aangezien hij een IP67 rating heeft. Dit betekend dat hij tegen stof bestand is en tot een half uur lang, tot een meter diep onder water kan vertoeven zonder schade op te lopen.

In de praktijk komt het niet vaak voor dat je een speaker lange tijd onder water houdt. Daar heb je ten slotte niets aan. Maar als hij bijvoorbeeld per ongeluk in het zwembad valt hoef je niet direct bang te zijn dat je duur apparaat naar de knoppen gaat. Je kan er dus gerust mee gaan buitenspelen. Over knoppen gesproken. De bovenkant van de speaker -waar de knoppen zitten- heeft een verhoogde rand. Zo druk je niet per ongeluk de knoppen in als je ergens tegen aanstoot.

Sonos Roam USB-C Batterij
Sonos Roam Charging dock

4 Batterijleven

De Roam heeft een ingebouwde accu die je 10 uur playback time levert als hij volledig is opgeladen. Dit is wel bij standaard gebruik. Dus niet als het volume op 100% staat. Want dan moet de speaker veel harder werken en slinkt het batterijleven soms wel met 50%.

Over de (los verkrijgbare) Sonos Roam charging dock

De speaker heeft een USB-C poort en je krijgt een USB-C naar USB-A kabeltje als je de speaker aanschaft. Er zit geen adapter bij het kabeltje en de charging dock wordt ook niet standaard meegeleverd. Deze zal je dus los aan moeten schaffen. De Dock is verkrijgbaar voor 49 euro. De Charging Dock is een QI Wireless Charger met een magneet. Je klikt de speaker dus op de pad zodat hij stevig op zijn plekje staat.

5 Specificaties Sonos Roam

Sonos Roam

Kleuren

Zwart | Wit

Hoogte

16,8 cm

Breedte

5,9 cm

Diepte

6,2 cm

Gewicht

400 Gram

Bluetooth Versie

5.0

Batterijduur

10 uur

Powerbankfunctie

Nee

Signaal-ruisverhouding

Watt

Frequentiebereik

Certificering

IP67 stof- en waterbestendig