Sonos Move vs JBL Boombox 2 | Wat zijn de verschillen?

De Sonos Move en JBL Boombox 2 staan beide in onze Top 5 Premium Bluetooth Speakers. Het zijn beide draagbare bluetooth speakers van topklasse. De speakers komen allebei uit 2020 en bij de Boombox  2 heeft al de eerste prijsdaling plaatsgevonden. De Sonos Move kost €399,- en de Boombox 2 gaat voor ongeveer €339,- over de toonbank.

Om een goede keuze te kunnen maken voor de twijfelaars hebben we de twee speakers met elkaar vergeleken en de verschillen overzichtelijk onder elkaar gezet. Want een paar honderd euro uitgeven aan een speakers is geen peanuts. Lees met ons mee.

Sonos Move vs JBL Boombox 2

1 Het geluid

 1. Drivers: De Move heeft een woofer van 16 cm en een schuin naar beneden gerichte tweeter vs De Boombox 2 heeft twee woofers van en twee tweeters.
 2. Passieve Radiatoren: De Move heeft geen passieve radiatoren vs De Boombox 2 heeft twee passieve radiatoren aan de zijkanten zitten.
 3. Frequentiebereik: De Move heeft een frequentiebereik van 45 Hz – 20 kHz vs De Boombox 2 heeft een frequentiebereik van 50 Hz – 20 kHz.
 4. Geluidsweergave: De Move is een mono speaker  vs De Boombox 2 is een stereo speaker.
 5. Kalibreren & Equalizer: De Move beschikt over TruePlay automatische tuning (in WiFi modus) en heeft in de app een handige equalizer vs De Boombox 2 heeft geen vergelijkbare functie en beschikt ook niet over een equalizer

Ad 4 Om een duidelijk verschil tussen linker en rechter kanaal te ervaren als luisteraar moet je eigenlijk twee speakers hebben die uit elkaar staan. De divers van de boombox 2 zitten zo dicht op elkaar dat je geen overduidelijk stereo effect krijgt. Hecht hier dus niet al te veel waarde aan.

2 De accu

De Accu

 1. Batterijleven: De Move heeft een batterijleven van gemiddeld 11 uur vs De Boombox 2 heeft een gemiddeld batterijleven van 24 uur.
 2. Opladen: De Move laad je op met een USB-C kabeltje of de Charging Dock van de Sonos Move vs De Boombox 2 is net compatibel met een charging dock en laadt je op met een AC adapter.
 3. Powerbank: De Move heeft geen powerbank functie vs De Boombox 2 heeft dat wel dankzij de USB-A poort.
Sonos Move Performance
JBL Boombox 2 Performance

3 Connectiviteit

Connectiviteit

 1. Bluetooth: De Move heeft Bluetooth versie 4.2 vs De Boombox 2 heeft 5.1.
 2. WiFi: De Move heeft WiFi 4 vs De Boombox 2 heeft alleen Bluetooth, geen WiFi.
 3. Multiroom vs Partyboost: De Move is compatibel met de Sonos app en het Sonos Multiroom systeem vs De Boombox is niet compatibel met een multiroom systeem en heeft een vrijwel nutteloze app. Wel kan je de Boombox 2 koppelen met andere JBL speakers die over JBL Partyboost beschikken voor een stereo setup.
 4. Spraakassistenten: Google Assisstent is geïntegreerd in de Move en hij is compatibel met Amazon Alexa en Siri vs De Boombox 2 is geen smart speaker en dus niet compatibel met welke digitale spraakassistent dan ook.
 5. Apple Airplay 2: De Move is compatibel met Apple Airplay 2 vs De Boombox 2 is dat niet.

4 Fysieke kenmerken

Fysieke kenmerken

 1. Fysieke poorten: De Move heeft een USB-C poort vs De Boombox 2 heeft een AC poort, USB-A poort en een 3,5mm aux poort.
 2. Afmetingen: De Move is 24 x 12,5 x 16 cm groot vs De Boombox 2 is 20,1 x 48,4 x 25,6 cm groot.
 3. Gewicht: De Move weegt 3 kilo vs De Boombox 2 weegt 5,9 kilo.
 4. Handvat & Ophangen: De Move heeft aan de achterkant een handvat in de body zitten, deze dient tevens als haak om hem op te hangen als je een muurbeugel hebt vs De Boombox heeft duidelijk een groot handvat, maar je kan hem niet ophangen met een muurbeugel.
 5. Kleuren: De Move is verkrijgbaar in het zwart en in het wit vs De Boombox is verkrijgbaar in het zwart en camouflage stijl.
 6. IPX Rating: De Move heeft een IP56 rating vs De Boombox 2 heeft een IPX7 rating.

Ad 6 De Move is “weerbestendig:” Hij kan tegen regen en stof. Maar is niet volledig waterdicht. Je kan hem dus niet onderdompelen. De Boombox 2 is wel volledig waterdicht maar kan weer niet tegen stof of zand. Beide speakers kunnen dus een stootje hebben en gaan niet zomaar kapot als ze een beetje nat worden. Maar tart het lot niet door ze te testen door er met een tank overheen te rijden.

Sonos Move Design
JBL Boombox 2 Bediening

5 Aankoop advies

De Sonos Move heeft een neutraler geluidskarakter en is beter uitgebalanceert t.o.v. de Boombox 2. De Boombox 2 heeft een krachtigere bas en een grotere soundstage. Je kan bij de Move met de equalizer het geluid nog naar wens aanpassen waar dit bij de Boombox 2 niet kan. De Boombox 2 is meer een partyspeaker die het beste buiten te gebruiken is waar de Move meer een huis en tuin speaker is.

Zoek je een leipe partyspeaker? Kies dan de Boombox 2.

Zoek je een speaker met geluid van topklasse en goede connectiviteit? Kies dan de Sonos Move.