Hoe kies ik een Soundbar?

Je hebt een peperdure televisie in je woonkamer staan. Superieure beeldkwaliteit. Een mega groot beeldscherm die je netvlies met zijn stralende kleuren streelt. Je ervaart een kijkervaring met hypnotiserende krachten en iedereen is smoor verliefd op de televisie. Maar het geluid… is om te wenen. Een soundbar kiezen is niet makkelijk, maar we gaan je helpen.

De speakers die in een televisie zitten kunnen zelfs niet een spatje van de geluidskwaliteit leveren die in vergelijking tot de beeldkwaliteit. Het geluid komt niet eens in de buurt. Dit komt omdat de televisies tegenwoordig zó dun zijn dat het alles behalve de optimale setting is voor speakers. Ze hebben gewoon een bepaalde hoeveelheid ruimte nodig om hun werk te kunnen doen. Hoe dunner de televisie, hoe slechter de geluidskwaliteit over het algemeen.

Het is natuurlijk zuur als je veel geld uitgeeft aan een televisie en dat zodra je hem aanzet, je enorm teleurgesteld wordt door het geluid. Gelukkig heb je veel opties om het geluid te verbeteren. Zo kun je kiezen uit een Soundbar, Soundbase of een Home Cinema Set. Welke optie het beste bij jou past hangt af van een aantal zaken. We hebben geprobeerd dit in dit artikel zo volledig mogelijk voor je op een rijtje te zetten, om je zo goed mogelijk te helpen om deze disbalans te herstellen.

Wat Iedereen Zou Moeten Weten Over Soundbars.

Reken af met het vreselijke geluid van je TV met onze handleiding om een Soundbar uit te zoeken die het beste bij je past.

Soundbar Heos by Denon

Voordelen Soundbar

 • Makkelijk aan te sluiten, je hebt geen last van een spinnenweb aan kabels

 • De simpelste oplossing om het geluid van je televisie een boost te geven.

 • Veel opties om uit te breiden met satelliet speakers

 • Compact en Stijlvol

 • Prijzen starten al vanaf €90.

Nadelen Soundbar

 • Als je soundbar en televisie niet van hetzelfde merk zijn sluit het design vaak niet perfect op elkaar aan.

 • Sounddeck is soms niet groot genoeg voor een donderende Bass

Soundbar of Soundbase?

De eerste vraag die je voor jezelf zou moeten beantwoorden is of je een soundbar of een soundbase nodig hebt. Belangrijk om te bepalen wat je nodig hebt is de ruimte waar het geluidssysteem komt te staan. Woon je in een studio, appartement, of in een villa?

Het gaat gewoonweg om de grootte van de ruimte. Als je niet in een grote villa woont heb je hoogstwaarschijnlijk meer dan voldoende aan een soundbar of soundbase. Een soundbase is groter en wordt ook wel als standaard voor de televisie gebruikt. Als de soundbase smaller is dan je televisie kan je deze ook tussen de poten van de televisie schuiven.

Een soundbase heeft meer ruimte voor de drivers en beschikt meestal over een krachtigere Bass. De sounddeck van een soundbar is hier vaak gewoon niet groot genoeg voor. De Bass van een soundbase is dan ook vaak voldoende en is het niet nodig om een losse subwoofer aan te schaffen. Bij veel soundbars worden losse subwoofers geleverd, hoe je dit herkent lees je verderop in dit artikel.

1 Hoeveel wil je uitgeven aan een soundbar?

Een duurdere soundbar wil niet direct zeggen dat deze beter is. Iedere soundbar is weer ontworpen voor net weer een andere behoefte. Een goedkopere soundbar kan prima een fenomenaal geluid produceren voor jouw woonkamer.

Soms komt het aanbod duizelingwekkend over zoals je hebt gemerkt. Het is daarom handig om te beginnen met het selecteren van een prijscategorie. Als je niet meer dan een bepaald bedrag uit wenst te geven kun je al een hele boel soundbars doorstrepen. De goedkoopste soundbars zijn al verkrijgbaar vanaf €100. De crème de la crème van de soundbars is daarentegen een heel stuk duurder.

2 Hoeveel kanalen wil je?

Een soundbar is een langwerpige speaker met meerdere drivers die zorgen voor een brede geluidsverdeling. Op sommige websites waar je soundbars kunt kopen staan achter het merk van de soundbar een aantal cijfers. Op het eerste gezicht kan het verwarrend zijn.

 • 3.0 Staat voor 3 drivers en geen bijgeleverde subwoofer
 • 5.1 Staat voor 5 drivers en 1 bijgeleverde subwoofer
 • 2.0 Staat voor 2 drivers en geen bijgeleverde subwoofer
 • 7.1.4 Staat voor 7 drivers, 1 bijgeleverde subwoofer en 4 overhead speakers (Dolby Atmos)

Zoals je ziet staat het eerste cijfer voor het aantal drivers in de soundbar en het tweede cijfer of er een subwoofer bij wordt geleverd. Staat er nog een derde cijfer achter? Zoals 5.1.4, dan betekend dit dat er nog 4 speakers naar het plafond gericht zijn. Hierdoor weerkaatst het geluid weer terug de ruimte in voor een nog betere surround sound ervaring in je huiskamer. Hierdoor is het net alsof je midden in de actie staat. Dit wordt ook wel Dolby Atmos genoemd. Deze term heb je waarschijnlijk wel eens voorbij zien komen. Het is dus een geluidstechniek die je in veel nieuwe soundbars terug vindt en voor een surround sound ervaring zorgt.

Ezie handleiding soundbar kopen

3 Connectiviteit

Je hebt bij soundbars soms een keuze uit optische aansluiting of HDMI. De meeste soundbars komen tegenwoordig standaard met HDMI aansluitingen, maar mocht je er nog een tegen komen met een optische aansluiting, hou dan in gedachte dat er een paar beperkingen aan vastkleven. Daarom adviseren wij om een soundbar te zoeken met een HDMI aansluiting.

HDMI

 • Stereo
 • DTS
 • DTS:X
 • DTX HD Master Audio
 • Dolby Digital
 • Dolby Digital Plus
 • Dolby Atmos
 • Dolby True HD

Optisch

 • Stereo
 • DTS
 • Dolby Digital

4k Pass Through

Indien je een 4k tv hebt, wil je natuurlijk geen enkele kwaliteit verliezen, dat zou zonde zijn. Of je een soundbar nodig hebt met 4k Pass Through is afhankelijk van je set-up. Als je de soundbar direct aan je televisie wilt aansluiten heb je niet perse een soundbar met 4k Pass Through nodig. Zodra je de soundbar tussen de bron en de televisie wilt aansluiten is de 4k Pass Through technologie wel gewenst in de soundbar. Dit zorgt vanzelfsprekend voor de ultieme home entertainment.

Soundbars met wifi geven je vaak de mogelijkheid de soundbar via een app te besturen en/of te personaliseren. Ook geeft het bij de meeste soundbars een Multiroom mogelijkheden en muziek services zoals Spotify of Deezer. Vooral de Multiroom mogelijkheden zijn interessant.

Wifi Soundbar

Bluetooth Soundbar

We kunnen ons tegenwoordig niet meer indenken dat er geen Bluetooth op een van onze apparaten zit. Er zijn soundbars die geen Bluetooth mogelijkheden hebben. Dus kijk zorgvuldig door de lijst specificaties van iedere soundbar of een Bluetooth verbinding een van de features zijn. Hoe beter te genieten van je heerlijkste muzieklijsten via je nieuwe soundbar met kraak helder geluid. En het is een eitje om je tablet, pc of smartphone met de soundbar te verbinden.

4 Subwoofer

Iedere soundbar op de markt biedt een beter geluid dan je televisie. De dialogen zijn duidelijker, de Bass heeft meer power en het geluid in zijn geheel is stukken rijker.

Losse subwoofer of ingebouwde subwoofer in de soundbar?

Niet alle soundbars beschikken zelf over een donderende Bass. Een losse subwoofer is dan een uitstekende oplossing om je huis op zijn fundering te laten trillen. Als je veel actiefilms en Bass zware muziek luistert, adviseren we om een losse subwoofer aan te schaffen. Sommige soundbars komen al met een subwoofer. Indien dit niet het geval is en je een holistische geluidservaring zoekt, complimenteer dan je soundbar met een subwoofer.

Veel subwoofers zijn plug and play. Ze ontvangen het signaal draadloos en hoeven alleen maar in het stopcontact gestoken te worden. Let bij de aanschaf wel altijd op de connectiviteit om problemen met ongewenste bekabeling te voorkomen.

Een soundbase hoort onder de televisie te passen en zijn dus een heel stuk dieper. Hierdoor hebben ze een krachtigere Bass en is het meestal overbodig om een losse subwoofer aan te schaffen. Zorg er wel voor dat de soundbase onder de televisie, tussen de poten past, anders is dit geen gezicht.

5 Design

Veel soundbars zijn compact en hebben een strak design. Fabrikanten proberen niet zoveel mogelijk drivers in de soundbar te proppen binnen de ruimte die ze hebben, maar vaak is de soundbar zo breed omdat dit er stukken beter uit ziet. Esthetiek is een belangrijk onderdeel bij het ontwerp. Veel fabrikanten ontwerpen hun soundbars aansluitend op het design van de televisies die ze op de markt brengen. Hierdoor sluit het design van de soundbar vaak piekfijn aan op de televisie.

Soms is het om wat voor reden dan ook niet mogelijk of niet gewenst om hetzelfde merk soundbar aan te schaffen als die van je televisie. Dan zijn er een aantal extra punten waar je op moet letten.

 • Zorg dat de soundbar, indien je deze voor de televisie plaatst, niet de onderkant van je beeldscherm blokkeert. Dan kan je het onderste deel van het beeld niet zien. En dit is waar wij Nederlanders toch maar al te vaak de ondertiteling moeten lezen. Ook blokkeert de soundbar dan de receiver van je afstandsbediening. Sommige soundbars hebben “IR Repeaters” om het Infra Rood signaal door te sturen. Maar het is nog steeds onhandig omdat de soundbar dus een deel van het beeld blokkeert.
 • We adviseren daarnaast ook om een soundbar te zoeken die zo goed als dezelfde breedte heeft als je televisie. Zeker als je de televisie aan de muur monteert en niet op een tv-kast hebt staan. Het ziet er een een heel stuk netter uit als jouw soundbar dezelfde breedte heeft als de televisie.

6 Extra Features

Als je een hoop geld uit gaat geven aan een soundbar is het natuurlijk wel zo fijn als je er niet veel moeite voor hoeft te doen om hem aan te sluiten. Ook meerdere features zijn een welkome luxe in onze steeds meer gedigitaliseerde huizen. Een ingebouwde microfoon zodat we onze nieuwe digitale assistenten in huis ten alle tijden om raad kunnen vragen, een wifi verbinding en natuurlijk muziek afspelen via onze Bluetooth. We hebben hieronder een opsomming gemaakt van extra features die een soundbar allemaal kan hebben. Het is helemaal aan jou om te bepalen wat je eist van je soundbar en wat voor jou overbodig zou zijn om in een soundbar te zoeken.

 • Bluetooth verbinding
 • Wifi verbinding
 • Ingebouwde Microfoon
 • Multiroom
 • Voice Assistant ( Siri / Amazon alexa / Google Assistant)