JBL Bar 3.1 soundbar | 450 Watt Surround Sound op je mik.

Dit is de JBL Bar 3.1. Een soundbar met 3 kanalen en een draadloze subwoofer. Het is een uitstekende JBL soundbar om het middelmatige geluid van je televisie te vervangen. Maar het is voor ons geen vervanger van een complete home cinema set of multiroom geluidssysteem.

De soundbar inclusief draadloze subwoofer heeft een totaal vermogen van 450 Watt. Vergeleken met de JBL Bar Studio 2.0, die 45 Watt aan vermogen heeft, genereer je niet alleen een bak extra vermogen, (watt vooral te danken is aan de subwoofer) maar vooral de geluidservaring in zijn totaal is lekkerder. Nou is de JBL Bar studio 2.0 ook meer een euro knaller van JBL op het gebied van soundbars dan dat het echt een complete Home Cinema Set is. De JBL Bar 3.1 zit daar mooi tussenin.

De JBL Bar 3.1 koop je bij Coolblue.nl of Bol.com.

1 Voordelen

 • Inclusief losse subwoofer

 • Makkelijk te installeren

 • Te bedienen met afstandsbediening van je televisie

 • Vooraf ingestelde sound modes

 • Goede prijs kwaliteit verhouding

Nadelen

 • Geen wifi

 • Het design is niet fenomenaal

2 JBL geluidskwaliteit

De drivers die in de soundbar zitten noemt JBL zelf “Racetrack” Drivers. Dit komt omdat ze een ovale vorm hebben, aka racebaan. Je ziet ze tegenwoordig ook terug komen in de nieuwste bluetooth speakers van JBL. De Charge 4 en Flip 5 bijvoorbeeld. JBL schakelt ineens in al hun speakers over naar deze “racetrack” drivers. Dit kan niks anders betekenen dan dat ze in al hun audiosystemen, groot of klein, een betere geluidskwaliteit halen uit deze racetrack drivers dan uit de conventionele drivers.

Dat kan je ook horen. We ervaren een vol, warm en kamervullend geluid met kraakheldere middentonen (dialoog in films en vocals in muziek) met dank aan deze Racetrack centerspeakers.Voor ons was dit het beste onderdeel van deze soundbar.

De tweeters zijn de kleine drivers die voor alle hoge tonen zorgen. Normaliter gaat dit om de tonen hoger dan 15 kHz. Zonder deze tweeters mis je de hoge tonen. De tweeters zorgen ervoor dat die hoge tonen niet schril en schreeuwerig aanhoren, maar juist helder blijven en de lucht in de ruimte doorboren.

Om het (semi) compleet te maken krijg je dus bij een 3.1 kanaals soundbar een losse subwoofer geleverd. Ook al neemt hij redelijk wat ruimte in beslag, deze zwarte doos, je zal er veel luister plezier voor terug krijgen. Veel mensen hebben het niet in de gaten als je gewoon op de bank ploft en wat televisie kijkt of een filmpje op zet. Maar haal de subwoofer weg en je mist wel degelijk een competent element in je geluid.

We zeggen semi compleet omdat het natuurlijk geen volmaakt surround sound systeem is zoals bijvoorbeeld Sonos dat kan leveren met haar multiroom systemen. Maar het is wel in een bepaalde zin compleet is omdat het alle facetten van de geluidservaring levert die je nodig hebt om het een degelijke geluidservaring te kunnen noemen.

3 Connectiviteit

Als je televisie niet heel veel aansluitingen heeft, biedt de soundbar dat wel. Je hebt namelijk 3 HDMI poorten, een HDMI ARC poort om geluid beide kanten op te sturen, een analaloge aansluiting, optische ansluiting en een USB 2.0 poort. Daarnaast kan je altijd de gewenste apparaten verbinden met bluetooth om bijvoorbeeld muziek te streamen via je telefoon of tablet.

In de meeste gevallen kan je de soundbar bedienen met de afstandsbediening van je televisie zodat je niet steeds hoeft te jongleren met alle afstandsbedieningen op de salontafel. Om de sound modes aan te passen zul je wel de bijgeleverde afstandsbediening van JBL moeten gebruiken.

4 Het ontwerp

We zijn niet helemaal weggeblazen door het uiterlijk van de soundbar. Opzich niet heel erg omdat geluid wat de soundbar produceert natuurlijk centraal staat. Maar JBL had wat ons betreft wel ietsjes meer aandacht mogen besteden aan het design. De gril zit om de hele soundbar gevouwen waar dat bij veel andere, beter vormgegeven soundbars niet het geval is. Het is een beetje basic eigenlijk, en niet een design stukje in je huiskamer. Jammer als je een peperdure televisie aan de muur hebt hangen en de sounbar het totaalplaatje een beetje downgrade. De Denon HEOS Bar is bijvoorbeeld een veel lekkerder koekje.

5 Watt zit er in de doos?

 • De Soundbar
 • Losse Subwoofer
 • Afstandsbediening met batterij
 • Wandmontagesteunen
 • Aux-kabel
 • HDMI Kabel
 • Voedingskabels
 • Quick start guide

7 Specificaties

SoortBar Studio
Bar 3.1Bar 5.1
MerkJBL
JBL
JBL
Product Type Soundbar
Soundbar + Subwoofer
Soundbar + Subwoofer
Hoogte5,8 cm5,8 cm5,8 cm
Breedte61,4 cm101,8 cm114,8 cm
Diepte8,6 cm7,8 cm30,5 cm
Gewicht1,5 kg2,3 kg3,9 kg
BluetoothVersie 4.2Versie 4.2Versie 4.2
WifiNeeNeeNee
MultiroomNeeNeeNee
Vermogen30 Watt450 Watt510 Watt
Kanalen2.03.15.1
Drivers2 Woofers + 2 Tweeters6 Woofers + 3 Tweeters8 Woofers + 3 Tweeters
Bereik60 Hz – 20 kHz35 Hz – 20 kHz35 Hz / 20 Khz
Max SPL 90 dB103 dB103 dB
HDMI ARC111
HDMI133
HDMI HDCP Versie1.42.22.2
Optisch InJaJaJa
AnaloogJaJaJa
USBJaJaJa
Audio verwerkingDolby DigitalDolby Digital, Harman Virtual Sound
Dolby Digital DTS
Surround SoundStereo
Virtual Surround SoundTrue Surround Sound
Sound modesStandaard, Muziek, Spraak, Sport, Film
Standaard, Muziek, Sport, Spraak, Film
4-K Ondersteuning
JaJa
SoortBar Studio
Bar 3.1Bar 5.1
MerkJBL
JBL
JBL
Product Type
Draadloze Subwoofer
Subwoofer
Hoogte30 cm30cm
Breedte40 cm40 cm
Diepte30 cm30 cm
Gewicht12,1 kg12,1 kg
Transducter (Driver)
25,4 cm25,4 cm