Nieuwe Samsung Soundbars 2021 | HW-Q950A | HW-Q800A | Wireless Rear Speaker Kit

Samsung komt dit jaar met een nieuwe reeks soundbars in de bekende Q-Serie cinematic soundbars. Samsung komt ieder jaar met nieuwe soundbars en verbeterde uitvoeringen. Twee jaar geleden was het vlaggenschip van de serie de HW-Q90R, vorig jaar was dit de HW-Q950T en dit jaar is dat de HW-Q950A. De iets lichtere uitvoering die achter de HW-Q950A komt is de HW-Q800A.

Samsung HW-Q950A

Naar verwachting gaat Samsung binnenkort nog meer nieuwe soundbars aankondigen waarnaar we dit artikel zullen updaten voor je. Naar alle waarschijnlijkheid zijn de nieuwe Samsung soundbars en de speaker kit vanaf maart/april verkrijgbaar.

1 Samsung HW-Q950A

De HW-Q950A is een 11.1.4 kanaals cinematic Dolby Atmos soundbar. We zien dus direct dat de elektronica gigant twee extra kanalen heeft toegevoegd ten opzichte van het vlaggenschip van vorig jaar; de HW-Q950T. Deze twee extra kanalen komen uit de draadloze achterspeakers. Deze bieden nu naast twee voorwaarts en opwaarts vurende kanalen, ook twee zijwaartse kanalen.

1.1 Spacefit Sound Calibration

Daarnaast wordt de soundbar wederom geleverd met een draadloze subwoofer. Ditmaal beschikt de subwoofer over een . Dit is ook het geval bij de soundbar en achterspeakers. De reden dat Samsung ditmaal niet alleen in de hoofd unit microfoons heeft gebouwd maar ook in de subwoofer en achterspeakers, is omdat ze een nieuwe feature hebben ingebouwd. De microfoons worden gebruikt door Spacefit Sound Calibration. Deze functie kalibreert het geluid van de units af op de akoestiek van de ruimte waarin ze staan voor een perfect afgestemde balans. Spacefit Sound Calibration wordt ook gebruikt om de latentie tussen de speakers te verbeteren.

1.2 Active Voice Amplification (AVA)

Een andere nieuwe featuere die op valt is de AVA. Dit was vorig jaar al geïmplementeerd in een aantal nieuwe Q-LED televisies van samsung, maar heeft nu ook zijn weg gevonden in een aantal van de nieuwe soundbars. Active Voice Amplification wordt gebruikt om de dialoog aan te passen op het geluid in de ruimte.

1.3 Amazon Alexa en Airplay 2

De soundbar ondersteunt Airplay 2 van apple om meer streaming mogelijkheden te bieden aan IOS gebruikers. Daarnaast beschikt het net als de uitvoering van vorig jaar over Amazon Alexa als digitale spraakassistent.

Ook interessant: Top 10 Beste Soundbars 2021.

2 Samsung HW-Q800A

De Samsung HW-Q800A is een 3.1.2 kanaals soundbar uit de nieuwe reeks soundbars. Dit is de opvolger van de HW-Q800T die vorig jaar is uitgebracht. Tot dusver is bekend dat de soundbar veel op die van vorig jaar lijkt maar wel een aantal upades heeft gekregen. Zo beschikt ook de HW-Q800A over Spacefit Sound Calibration. De soundbar beschikt ook weer, hoe kan het ook anders, over Dolby Atmos en DTS:X.

Deze uitvoering is hoogstwaarschijnlijk een aanzienlijk stuk goedkoper en dus toegankelijker dan de HW-Q950A. De soundbar wordt niet geleverd met de Wireless Rear Speaker kit. Maar je kan de soundbar hiermee wel altijd uitbreiden voor een volwaardige surround sound set.

3 Wireless Rear Speaker Kit

Er wordt dit jaar dus ook een nieuwe Wireless Rear Speaker Kit uitgebracht door Samsung. Het is een 2.0.2 kanaals speaker kit. De kit wordt standaard geleverd met de HW-Q950T en is compatibel met waarschijnlijk alle nieuwe soundbars uit de Q-Serie die dit jaar uitgebracht gaan worden. Of de draadloze speaker kit ook achterwaarts compatibel is op moment van schrijven nog niet bekend.

Ook interessant: Nieuwe LG Soundbars 2021.